Subota, 28 studenoga, 2020
Naslovnica Kamioni Citroën Berlingo – prvo LAV pa VAN

Citroën Berlingo – prvo LAV pa VAN

Citroën Berlingo treće generacije će biti premijerno predstavljen na sajmu automobila u ženevi, i to kao LAV (leisure activity vehicle), odnosno vozilo za slobodno vrijeme, dok će VAN – verzija za komercijalne namjene biti predstavljena nešto kasnije.

Dizajnerski, novi Berlingo će se oslanjati na modele C3, i C3 Aircross, sa prepoznatljivim prednjim dijelom i bočnim Airbump štitnicima.

Ono po ćemu će biti prepoznatljiv su klizna vrata, koja se široko otvaraju, te olakšavaju ulazak i izlazak putnicima u drugom ili trećem redu sjedišta. Naime Novi Berlingo će biti dostupan sa dvije dužine M – 4,40 m i XL – 4,75 m, te u verzijama sa 5 i 7 sjedišta.

Unutrašnjost će biti prostrana i funkcionalna, a prtljažni prostor će moći primiti 100, 775 ili 1.050 l, te imati ravnu podnicu dužine 2,7 (M), odnosno 3,05 m (XL), u zavisnosti od izvedbe. Putnicima će na raspolaganju biti brojni pretinci (do 28), sa ukupnom zapreminom od 186 l.

U ponudi će bi čak 19 različitih sistema asistencije, uključujući: Colour head-up display, Adaptive Cruise Control sa Stop funkcijom, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag sa funkcijom Top Rear Vision, Grip Control i Hill Assist Descent, te Trailer Stability Control, kao i 8-inčni taktilni ekran, Citroën Connect Nav i mogućnost bežičnog punjenja mobilnog telefona.

Za pogon novog Berlinga će se koristiti benzinski 1.2 PureTech motor, u varijantama PureTech 110 S&S 6MT i  PureTech 130 S&S EAT8, dok će ponudu dizelskih agregata činiti 1.5 BlueHDi motor, u varijantama: BlueHDi 75 S&S manual, BlueHDi 100 manual, BlueHDi 100 S&S manual i  BlueHDi 130 S&S MT6 ili EAT8.

Most Popular

MS-RT predstavio ograničenu seriju Ford Transit Connect R120

Ako se slučajno mimoiđete sa ovim primjerkom, možete govoriti o istinskoj sreći, jer će biti ograničen na samo 36 primjeraka. Znači veća je vjerovatnoća...

Ford Ranger chassis cab

Ford Ranger je suvereni lider u segmentu pick-up vozila u Evropi, još od 2015. godine. Kako bi zadržali tržišnu poziciju, u Fordu su odlučili...

Toyota se pridružila električnim dostavnim vozilima s Proace Verso Electric

Nakon debija PSA električnih kombija, na redu je i Toyota. Trojke - Zafira, Spacetourer i Traveller dobit će električni pogon koji će im pružiti...

Ford E-Transit impresionira svojim dometom i mogućnostima

Jedan od najpopularnijih dostavnih kombija na svijetu ima električnu verziju, koje za razliku od većine konkurenata nije samo ekološka alternativa verziji s unutrašnjim sagorjevanjem,...

Recent Comments