Daimler Truck, TRATON Group i Volvo Group završili posljednji korak u formiranju prethodno najavljenog Joint Venture aranžmana u stvaranju infrastrukture za punjenje teških vozila u Evropi, te na poziciju glavne izvršne direktorice, postavili Anju van Niersen.

Anja van Niersen

Kao što je najavljeno, ovim zajedničkim ulaganjem tri kompanije, planirano je instaliranje i upravljanje mrežom od najmanje 1.700 visokoefikasnih punjača na autocestama i u njihovoj blizini, kao i u logističkim centrima širom Evrope.

Ugovorne strane se obvezuju uložiti ukupno 500 miliona eura, za što se pretpostavlja da će biti dosad najveće ulaganje u infrastrukturu za punjenje u evropskoj industriji teških kamiona.

Zajedničko preduzeće namjerava preuzeti ulogu katalizatora kao operater punjenja u lancu vrijednosti, instaliranjem i upravljanjem stanicama za punjenje za teške kamione i autobuse.

To će biti samostalna ustanova, koja će djelovati pod vlastitim korporativnim identitetom, sa sjedištem u Amsterdamu.

Ovaj početak je zapravo poziv na akciju svim ostalim učesnicima u industriji, kao i vladama i kreatorima politika, da zajedno rade na brzom širenju potrebne mreže za punjenje, kao i na ulaganje u obnovljivu energiju, da bi se postigli evropski klimatski ciljevi. Kao jasan signal svim učesnicima, mreža za punjenje koju su pokrenule tri kompanije, biće otvorena i dostupna svim teškim privrednim vozilima u Evropi, bez obzira na brend.

Martin Daum – izvršni direktor Daimler Truck, Christian Levin – izvršni direktor TRATON Group (MAN, Scania i Volkswagen Caminhões e Ônibus), Martin Lundstedt – predsjednik i glavni izvršni direktor Volvo Group

Martin Daum, izvršni direktor Daimler Trucka, Christian Levin, izvršni direktor TRATON Group (MAN, Scania i Volkswagen Caminhões e Ônibus) i Martin Lundstedt, predsjednik i glavni izvršni direktor Volvo Group, složili su se da trebaju što prije stvoriti mrežu snažnih punjača za teška vozila, te da trebaju postići ono što bi samo jednoj kompaniji bilo nemoguće postići.

Razvojni tim će ubzrano raditi na implementaciji mreže, da bi se osiguralo pouzdano i praktično rješenje punjenja za teška vozila. Budući da se očekuje da će potražnja za baterijskim električnim kamionima i autobusima brzo rasti u nadolazećim godinama, tim će izraditi rješenja za punjenje koja odgovaraju potrebama prevozničkih kompanija i vozača.

Daimler Truck, the TRATON GROUP and the Volvo Group kick off European charging infrastructure joint venture