– redovna godišnja obnova –

Fiat Professional redovno obnavlja svj najpopularniji model, Ducato, Koji je sa više od 150.000 prodatih primjeraka tokompročle godine ostvario povećanje od 9% i bio tržišni lider na evropskom tržištu.

Fiat je prošle godine obnovio Ducata, pa sada u skladu s tradicijom predstavlja Ducato 2021.

Da će Ducato biti obnovljen, najavile su i špijunske fotografije snimljene početkom godine  a nije izostala ni električna izvedba ovog modela.

Izgled Ducata 2021 ostaje prepoznatljiv kao i do sada, ali tu su nova elegentna LED svjetla koja daju 30% boji osvjetljaj u odnosu na halogena svjetla, a novi su pokazivači pravca (žmigavci) i obliku ‘klizača’ – prvi kod komercijalnih vozila.

Maska hladnjaka je restilizirana i malo povećana, tu je novi štitnik podvozja, a postavljen je novi Fiatov znak i pripremljena posebna boja Lanzarote Grey.

Unutrašnjost je također osvježena i restilizirana. Sistem ‘Keyless Entry and Go’ omogućuje vozaču da otključa vozilo i pokrene motor ne vadeći ključ iz džepa, a vozilo će se samo zaključati, čim se vozač odmakne s ključem u džepu.

Sjedišta su modernizirana, imaju nove bočne jastučiće i nude više prostora, a suvozačevo sjedište ‘Eat-and-Work’ može posluđiti kao pomoćni stolić.

Redizajnirana je tabla sa instrumentima, volan i kontrole klima uređaja,  dodati su dvostruki USB-A i USB-C portovi, utičnice 12 V i 230 V, te sistem grijanja vjetrobranskog stakla i omogućeno bežično punjenje mobitela.

Uz to, pomijenjena je konfiguracija digitalnih instrumenata u Full Digital Cockpitu, sa TomTom 3D navigacijom i sistemom Uconnect, sa novim ekranom dijagonale 10,1 inč, uz neizbježene sisteme Apple CarPlay i Android Auto.

Ducato 2021 je dostupan sa motorom MultiJet 3 (H3 Power), koji je od prehodnika efikasniji za 7% i ima duži servisni interval.

Dostupan je sa snagom od 120, 140, 160 i 180 KS, sa maksimalno 450 Nm obrtnog momenta. Motori manje snage dostupni su uz  6-stepeni manuelni mjenjač, dok je uz izvedbe sa 140, 160 i 180 KS, dostupan 9Speed (9-stepeni automatski mjenjač).

Sistem Uconnect nudi mnoge funkcije, kao što su: My Assistant koji pruža pomoć na putu, a u slučaju potrebe daje informaciju o lokaciji vozila; My Remote nudi interakciju sa vozilom, čak i kada vozač nije u vozilu; My Car je paket usluga za nadzor nad vozilom u svakom trenutku; My Navigation ma mogućnost ažururanja mapa on-line.

Fiat Ducato 2021 se sklapa u tvornici Atessa u Italiji.