Fiat Professional je sa modelom Ducato, koji je prisutan na tržištu već 38 napravio još jedan iskorak, te predstavlja Ducato Elelctric, svoj prvi BEV (baterijsko električno vozilo), koji će se naći u prodaji tokom 2020. godine.

Ducato Electric je kreiran i razvijen na osnovu posebne detaljne studije, koja se bavila problematikom kako kupci zapravo koriste svoja vozila, uključujući prikupljanja podataka u trajanju od godinu dana. Ta studija pokazuje da već sada više od 25% tržišnih korisnika ima „BEV stav“ po pitanju upotrebe, odabira maršute, dinamike i performansi, pa će tako spremno dočekati promjenu, odnosno prelazak sa konvencionalnih  i tradicionalnih, na električno pokretana vozila.

Imajući u vidu rast internet poslovanja, povećanje obima poštanskih i kurirskih servisa, dostave hrane, lokalnog transporta, i sve rasprostranjene potrebe da se omogući pristup gradskim centrima u kojima postoje restrikcije saobraćaja za vozila koja emituju polutante i buku.

Već sada postoji interes kupaca za električnu mobilnost, koji uz ekološku odgovornost, poseban značaj daju smenjenja troškova vlasništva, posebno oni koji imaju ustaljene rute, relativno malu dnevnu kilometražu, a poslove obavljaju svakodnevno, i nedjleljom i praznicima.

električna vozila, danas su isti oni koji, zbog svoje posebne odgovornosti kao misije, a i neophodnosti, oni koji pridaju poseban značaj ukupnom trošku vlasništva automobila, uglavnom imaju manju promenljivosti ruta i veći broj dana upotrebe na godišnjem nivou, ali sa prilično niskim kilometražama na dnevnom nivou.

Ducato Electric će nuditi kompletan asortiman verzija, kao i modularne opcije kapaciteta baterije usklađene sa potrebama i dosezima od 220 do 360 km (NEDC), te različitim opcijama za punjenje. U ponudi će biti modeli sa zapreminama prtljažnog prostora od 10 do 17 m3, maksimalnom nosivošću do 1.950 kg  (3.500 kg ukupne dozvoljene mase), a za pogon će se koristiti elektromotor snage 90 mkW sa 280 Nm obrtnog momenta, koji će omogućiti maksimalnu (elektronski limitiranu) brzinu od 100 km/h.