NaslovnicaDostavna vozilaFord SuperVan 4.2 za trku Pikes Peak

Ford SuperVan 4.2 za trku Pikes Peak

Ford Performance će nastupiti na najpoznatijoj brdskoj trci na svijetu – Pikes Peak International Hill Climb, koja se ove godine održava po 101. put, sa posebno pripremljenim SuperVanom 4.2.

Da podsjetimo, prije godinu dana Ford Pro je na Goodwood Festival of Speed predstavio svoj električni E-Transit SuperVan, kojeg pokreću 4 elektromotora (za svaki točak po jedan) ukupne snage 1.400 kW.

Za nastup na Pikes Peaku, Ford Performance i partneri iz austrijske kompanije STARD, temeljito su preradili E-Transit SuperVan i stvorili SuperVan 4.2.

Da bi se Fordov SuperVan 4.2 uputio u brdsku avanturu, prerađen je pogonski sistem kojeg čine 3 6-fazna elektromotora, jedan za prednju osovinu i po jedan za svaki stražnji točak, koji raspolažu sa snagom od 1.050 kW.

Da bi se smanjilka ukupna masa, revidirana je šasija, preuređen enterijer, a vjetrobransko staklo je napravljeno od perspeksa. Također, pripremljene su lagane kovane felge od magnezija, na kojima su trkaće gume Pirelli P Zero.

Uz to revidiran je i kočni sistem koji korisit karbon/keramičke diskove, a novi sistem rekuperacije energije može dopunjavati novu Ultra High Performance Li-Polymer NMC bateriju snagom do 600 kW.

Aerodinamički paket čine prednji splitter i veliki stražnji spoiler napravljeni od karbonskih vlakana, koji pri brzini od 240 km/h stvaraju downforce od 1.996 kg.

Za volanom SuperVana 4.2 će biti proslavljeni vozač Romain Dumas, koji iza sebe ima 4 pobjede na trkama 24h Nürburgringa, pobjede na FIA WEC šampionatu, na Rallyu Monte Carlo, na Pikes Peaku je nastupio do sada 7 puta, te postavljao rekorde sa električnim vozilima na Pikes Peaku i na Nürburgring-Nordschleifeu.

- Advertisment -

NOVOSTI