Ford je prvi proizvođač koji će korisnicima ponuditi plug-in hibridni pogon u segmentu 1-tonskih vanova, sa inovativnim modelom Transit Custom Plug-In Hybrid.

Hibridni sistem pokreće prednje točkove a sastoji se od već poznatog benzinskog turbopunjenog motora 1.0 EcoBoost koji služi kao range extender, elektromotora snage 92,9 kW sa 355 Nm obrtnog momenta i Li-Ion baterijskog bloka, smještenog u podnicu, kapaciteta 13,6 kWh. Iz Forda navode da je električni doseg 56 km, odnosno da je ukupni doseg 500 km, prosječna potrošnja 2,7 l/100 km, a emisija CO2 6 g/km (NEDC).

Dozvoljena nosivost je 1.130 kg, dok je tovarni prostor neizmijenjen (u odnosu na konvencijalni model) i ima zapreminu od 6 m3.

Punjenje/dopunjavanje baterije se može obavljati priključenjem na gradsku električnu mrežu (220 V, 10 A) u trajanju od 4,3 sata, ili korištenjem komercijlanog punjača type-2 AC u trajanju od 2,7 sati. Naravno, baterija se dopunjava i regeneracijom energije prilikom usporavanja i kočenja.

Vozač, u skladu sa potrebama može odabrati jedan od četiri moda vožnje:

– EV Auto pruža optimalan spoj performansi i efikasnosti. Kontrolni algoritmi prate energetski nivo baterije i trenutno stanje u vožnji, kao što je na primjer vožnja autoputem ili stop/start vožnja, te ‘odlučuju’ o potrebi aktiviranja range extendera.

– EV Now daje prioritet upotrebi energije u bateriji za vožnju bez emisije polutanata, deaktivirajući range extender, sve dok nivo baterije ne dostigne minimalno stanje napunjenosti.

– EV Later daje prioritet range extenderu i omogućuje regenerativno punjenje, kako bi najefikasnije održao trenutni nivo napunjenosti baterije i pripremio je za kasniju upotrebu.

– EV Charge koristi range extender za napajanje i dopunjavanje baterije kada je mod EV Now aktiviran.

Vozači, također, mogu odabrati nivo iskorištenja energije i regenerativno kočenje, odabirom niskog stepena prenosa, ili prilikom usporavanja.

Prvi primjerci će komercijalnim korisnicima biti isporučeni prije kraja ove godine, a interesantno je napomenuti dase za betrijski blok izdaje garancija u trajanju od 8 godina ili 160.000 pređenih km.