NaslovnicaKamioniIvecoH2Accelerate – za početak 150 kamiona i 8 stanica za punjenje vodikom

H2Accelerate – za početak 150 kamiona i 8 stanica za punjenje vodikom

Iz H2Accelerate su potvrdili da su njeni članovi osigurali finansijska sredstva za dvije primarne inicijative: instalacija 8 stanica za punjenje vodikom, u okviru projekta Connecting Europe Facility i projekt od 150 kamiona sa gorivim ćelijama koje finansira Partnerstvo za čisti vodik (Clean Hydrogen Partnership).

Ovi projekti će omogućiti testiranje kamiona i opreme za dopunu goriva u realnim uslovima, a očekuje se da će to biti ključni korak ka masovnoj komercijalizaciji.

Projekt H2accelerate Trucks je inovativna saradnja između tri vodeća globalna OEM proizvođača (Daimler Truck, Volvo Group i Iveco Group), finske istraživačke institucije VTT, Međunarodne unije cestovnog transporta (IRU), Rumunske nacionalne unije drumskih transportera (UNTRR), talijanska (Federazione Italiana Autotrasportatori Professionali – FIAP), austrijska (WKÖ) udruženja i Element Energy Francuska (kompanija ERM grupe). Projekt će koordinirati SINTEF, vodeći norveški istraživački institut za vodonične tehnologije. H2Accelerate Trucks, takođe podržavaju dobavljači energetske infrastrukture, uključujući Shell, TotalEnergies i Everfuel.

Ovaj projekt će finansirati raspoređivanje 150 kamiona sa gorivnim ćelijama širom Evrope od sredine do kraja ovog desetljeća, omogućujući razvoj tehnoloških rješenja usmjerenih ka serijskoj proizvodnji teškoh teretnih vozila od strane tri glavna OEM proizvođača, u drugoj polovini desetljeća. Očekuje se da će kamioni koji će biti raspoređeni u prvoj fazi biti konfiguracije ili 4×2 ili 6×2, sa ukupnom dopuštenom masom do 44 tone, i velikim dosegom od najmanje 600 km.

Finansiranje koje je dodijelilo Partnerstvo za čisti vodonik u iznosu od 30 miliona eura, omogućiće koordinirano uvođenje teških vozila sa nultom emisijom na vodik iz obnovljivih izvora (zeleni vodik), približavajući ciljeve nulte emisije za transport. Kamioni će biti raspoređeni kod pouzdanih kupaca OEM-a i testirani u realnim uslovima tokom nekoliko godina, da bi se demonstrirale i procijenile njihove tehničke i ekonomske performanse.

Rezultati projekta će se koristiti za uvođenje velikih kamiona na gorive ćelije u narednim godinama.

„Oduševljeni smo što možemo pružiti finansijsku podršku projektu H2Accelerate Trucks, vodećem projektu koji će utrti put za komercijalizaciju evropskog sistema transporta. Posebno je povoljno što će ovih 150 vozila, raspoređenih u okviru ovog projekta, biti podržano od širenja mreže stanica za dopunu vodikom, što će uključivati ​​projekt H2Accelerate Inaugural Station Deployment, koji je odabran da dobije podršku EU fondova. Kroz oba projekta moći ćemo biti svjedoci iz prve ruke kako različiti programi finansiranja mogu raditi zajedno, da bi ubrzali realizaciju ekosistema transporta vodikom u Evropi” rekao je Bart Biebuyck, izvršni direktor Partnerstva za čisti vodonik.

„Iveco Grupa je među prvima koji su ušli u nepoznatu teritoriju, zapravo smo pioniri alternativnih pogona, već više od dvadeset godina. Vodik je uzbudljiv energetski vektor za održivu budućnost teških vozila, jer ova tehnologija nudi najbolji kompromis između dosega, nosivosti i vremena punjenja. Danas smo ponosni na posao koji ćemo preduzeti sa našim partnerima u revolucionarnom projektu H2Accelerate Trucks, i uz podršku finansiranja Clean Hydrogen Partnership, da bismo pružili opipljiv doprinos u utiranju puta za tehničku i komercijalnu održivost dugoročno“ rekao je Giandomenico Fioretti, šef poslovnog razvoja alternativnih pogona u IVECO Truck Business Unit.

Svaka od novih stanica će imati veći kapacitet (>1 tona/dan) od bilo koje javne stanice koja je trenutno u funkciji i ciljaće na ultra-visok nivo dostupnosti, korištenjem redundancije N+1 u dizajnu stanice, pri čemu se ključni dijelovi opreme dupliraju u stanici, tako da se skrati vrijeme zastoja u slučaju kvara jedne komponente. Stanice za punjenje će biti postavljene duž ključnih TEN-T koridora, omogućujući lak pristup krajnjim korisnicima kamiona koji voze glavnim autocestama. H2Accelerate ISD dolazi kao prvi u nizu planiranih postavljanja stanica za punjenje vodikom u sklopu prve faze suradnje H2Accelerate.

Članovi infrastrukture H2Accelerate namjeravaju u budućnosti nadopuniti ovu početnu mrežu daljnjim postavljanjem stanica duž strateških koridora između Skandinavije i sjeverne Italije. Stanice će opsluživati ​​rastuću flotu teških vozila s pogonom na vodik, uključujući i ona postavljena u sklopu projekta H2Accelerate Trucka. Odobrenje ovih projekata za financiranje od strane Clean Hydrogen Partnership i Connecting Europe Facility ukazuje na visok nivo zrelosti planova i njihovu stratešku važnost u Evropi.

H2Accelerate je sporazum o saradnji, potpisan između učesnika prema kojem će raditi zajedno na:

  • traženju javne podrške za finansiranje ranih predkomercijalnih projekata za aktiviranje tržišta na putu ka masovnom tržištu;
  • komunikaciji oko tehničke i komercijalne održivosti transporta na vodik u velikom obimu;
  • održavanje dijaloga sa kreatorima politike i regulatorima da bi podstakli politike koje mogu podržati održivo i brzo aktiviranje tržišta dugolinijskih kamiona bez emisija.
- Advertisment -

NOVOSTI