– predsatvljen u Koreji –

Hyundai je protekle godine u Južnoj Koreji predstavio Casper , svoj najmanji crossover, dugačak svega 3.595, širok 1.595 i visok 1.575 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.400 mm.

Odmah nakon predstavljanja, ovaj model je zbog svojih mogućnosti i simpatičnog izgleda privukao veliku pažnju korejskih kupaca, te počeo osvajati tržište.

Zbog takvih rezultata, u Hyudaiju u odlučili da kupcima ponude i komercijalnu verziju, Casper Van.

Da bi se dobio tovarni prostor, uklonjena je stražnja klupa, čime je prtljažnik dobio zapreminu od 940 l. Radi zaštite, putnički i tovarni prostor razdvaja čelična rešetka, a na stražnje ostakljene površine postavljene su čelične šipke. Zanimljiv je I još jedan detalj: između vozača i suvozača je smješten mali pretinac, sa preklopnim naslonom za ruke, a ručica ručne (parkirne) kočnice je premještena, tako da se aktivira pritiskom noge na papučicu.

Kupci imaju mogućnost odabira motora 1.0 MPI (3-cilindarski, atmosferski) sa 75 KS i 95Nm obrtnog momenta, ili 1.0 T-GDI (3-cilindarski, sa turbo punjenjem) sa 99 KS i 172 Nm obrtnog momenta.

Bez obzira na odabir motora, snaga se do prednjih točkova prenosi preko 4-stepenog automatskog mjenjača.

Kao I putnički model,Casper Van je dosta dobro opremljen, jer u standardnu opremu spada: 6 zračnih jastuka, grijani sklopivi retrovizori, parkirni senzori, sistem lane-keeping assistance za održavanje kolovozne trake, cruise control za održavanje brzine, forward collision warning koji upozorava vozača na saobraćaj iza, high-beam assistance za automatsko upravljanje dugim svjetlima, te, LED DRL dnevna svjetla.

Iz Hyndaija za sada nisu objavili planove o evetualnom plasmanu Caspera na evropsko tržište.