Hyundai Motor Company započinje izvoz električnih kamiona s gorivim ćelijama XCIENT Fuel Cell u Njemačku.

Hyundai će prvih 27 kamiona isporučiti za 7 njemačkih logističkih kompanija, uz finansiranje njemačkog ministarstva BMDV (Bundesministerium für Digitales und Verkehr).

Protekle godine je BMDV, nakon odobrenja Evropske Komisije, objavilo smjernice za finansiranje privrednih vozila s alternativnim pogonskim sistemima, što uključuje vozila sa baterijama, gorivim ćelijama i hibridna vozila, a koja odgovaraju infrastrukturi za punjenje i u skladu sa studijama izvodivosti.

Prema planovima, BMDV će do 2024. godine na raspolaganju imati budžet od 1,6 milijardi eura, namijenjen za ekološki prihvatljiva privredna vozila.

Također, Hyundai Motor Company je sa švicarskom kompanijom H2 Energy, kroz zajedničko ulaganje, osnovao Hyundai Hydrogen Mobility Germany GmbH (HHMG), koji će upravljati prodajom i stvoriti korisničku službu za programe finansiranja.

Tehnička specifikacija Hyundaijevih kamiona za Njemačku je prilagođena potrebama korisnika i postojećoj infrastrukturi. Ovi kamioni će imati po dva staka gorivih ćelija snage po 90 kW (ukupno 180 kW), koji će napajati po 3 baterijska bloka kapaciteta po 72 kWh (ukupno 216 kWh), a za pogon će koristiti elektromotore snage 350 kW, sa 2.237 Nm obrtnog momenta. Vodik će bi smješten u po 7 rezervoara, sa ukupno 31 kg, sa kojima će opterećen kamion moći prevesti oko 400 km, a za punjenje vodikom potrebno je 8-20 minuta (zavisno od okolne temperature).

Hyundai XCIENT Fuel Cell