Evropski kupci su prvi putimali priliku vidjeti uživo novi Jeep Gladiator na Jeep kampu – godišnjem okupljanju vlasnika i ljubitelja Jeep vozila, i najvažnijem događaju u kalendaru Jeep Owners’ Group, koji je održan u gradiću San Martino di Castrozza, u srcu regije Dolomiti.

Potpuno novi Jeep Gladiator se nadovezuje na bogato naslijeđe izdržljivih i pouzdanih Jeep pick-up vozila i nudi prepoznatljivu kombinaciju Jeepovog dizajna, slobode otvorenog prostora, funkcionalnosti i raznovrsnosti, superiorne dinamike na cesti i u off-roadu, kao i brojnim napredne tehnološkim rješenjima u oblastima sigurnosti i povezivosti.

Prvi Jeepov pick-up pojavio se davne 1947. godine, kada je Willys Overland predstavio pick-up, sa pogonom na sva četiri točka, baziran na modelu CJ-2A, iz kojeg je proisteklo nekoliko modela uključujući FC-150/170 (1957.-1965.), Jeep Gladiator/J Series (1963.-1987.), Jeep CJ-8 Scrambler (1981.-1985.) i Jeep Comanche (1986.-1992.). Danas, nakon 27 godina, brend Jeep se vraća u segment pick-up vozila sa jedinstvenom idejom, praktičnim vozilom sa otvorenom kabinom, koje je zabavno za vožnju i donosi legendarne terenske sposobnosti i naprednu tehnologiju u kombinaciji sa dodatnom slobodom i fleksibilnošću transporta opreme i tereta zahvaljujući čeličnom tovarnom prostoru.

Jeep Gladiator je jedinstveno vozilo koje predstavlja evoluciju legendarne formule za model Wrangler, tako što je njegovim neprikosnovenim terenskim sposobnostima dodao novi nivo svestranosti, slobode i superiorne dinamike. Za terenske sposobnosti bez premca, Jeep može zahvaliti 4×4 sistemima Command-Trac i Rock-Trac, Dana 44 osovinama treće generacije, Tru-Lock elektronskoj blokadi prednjeg i stražnjeg diferencijala, sistemu za elektronsko otkačinjanje prednjeg stabilizatora i gumama od 32 inča za terensku vožnju.

Evropski modeli će za pogon koristiti motor EcoDiesel 3.0 V6, sa 260 KS i 600 Nm obrtnog momenta, sa Engine Stop-Start (ESS) sistemom kao standardnom opremom. EcoDiesel V6 motor je spregnut sa 8-stepenim automatskim mjenjačem, koji omogućuje optimizaciju vožnje bilo po bespuću, ili po autoputevima, pri velikim brzinama.

U unutrašnjosti Jeep Gladiator donosi kombinaciju autentičnog stila, udobnosti i intuitivnih funkcija, uz preciznu izradi i visokokvalitetne materijale.

Centralna konzola inspirisana naslijeđem brenda i ima čistu formu koja se nadovezuje na horizontalni dizajn komandne table. Funkcionalni elementi, kao što su komande klima uređaja i audio sistema, portovi za punjenje i povezivanje mobilnih uređaja, i komande za Engine Stop Start (ESS) sistem su oblikovani tako, da se lako prepoznaju, i postavljeni su na dohvat ruke onima koji s,ede na prednjim sjedištima.

Na centralnoj konzoli nalaze se ekrani osetljivi na dodir, dijagonale 7 ili 8,4 inča, koji su dio četvrte generacije Uconnect sistema. Instrument tabla opremljena je TFT LED ekranom dijagonale 3,5 ili 7 inča, za prikaz informacija. LED ekran dijagonale 7 inča omogućuje vozaču da konfiguriše informacije na vJeep Gladiator će se za evropsko tržište proizvoditi u tvornici Toledo (Ohio, SAD), dolaziće sa tri paketa opreme: Sport, Overland i Rubicon, a evropskim kupcima će biti dostupan krajem naredne godine.