Tim KH-7 Epsilon (Gaussin) ove godine na Dakar reliju nastupa sa novim kamionom, koji kao gorivo koristi mješavinu dizelskog goriva i vodika u omjeru 50:50.

Troosovinski kamion MAN TGA 26.480, sa startnim brojem #522 (N°599 u kategoriji Challenge New Energy – izvan zvanične konkurencije), težak 11.500 kg, je prepravljen, pa kao gorivo koristi mješavinu dizela i vodika (50:50).

Posadu čine Jordi Juvanteny – vozač, Jordi Ballbé – navigator i José Luís Criado – tehničar,  koji su protekle godine nastupili na Dakaru, sa kamionom koji je koristio Repsolovu mješavinu HVO-a (hidrotretiranog biljnog ulja) i LPG-a (ukapljenog naftnog gasa), pobijedivši u podkategoriji 6×6.

Ovogodišnji kamion je zapravo eksperiment, a tim KH-7 Epsilon ima cilj da naredne godine, na Dakaru nastupi sa kamionom koji kao gorivo koristi mješavinu dizela i vodika, sa udjelom vodika od 90%.

Naime, na Dakaru 2024 će biti formirana posebna trkaća klasa “e-Blast H2” za vozila sa alternativnim gorivima, a do tada će tim KH-7 Epsilon prikupljati neophodna iskustva.

“Planeta od nas traži promjene i ne trebamo čekati institucionalna rješenja. Moramo učiniti nešto, svi zajedno i početi sada! Mi smo amaterski tim sa željom da radimo drugačije, uvodimo inovacije i tako malim koracima doprinesemo ozdravljenju planete” rekao je Jordi u svom obraćanju na startu ovogodišnjeg Dakara.