NaslovnicaAutobusiPrestižne nagrade na sajmu IAA Transportation

Prestižne nagrade na sajmu IAA Transportation

Van, kamion, autobus, inovacija godine

U okviru sajma IAA Transportation u Hannoveru, održana je ceremonija dodjele nagrada za IVOTY (International Van Of The Year), IToY (International Truck of the Year), BOTY (Bus Of The Year) i Truck Innovation Award.

O ovim nagradama odlučivao je žiri sastavljen od stručnih novinara, koji su ocjenjivali više kriterija, među kojima su tehnološke inovacije, udobnost, sigurnost, upravljivost, ušteda goriva, utjecaj na okoliš i ukupni troškovi vlasništva (TCO).

U konkrenciji vanova, najviše bodova (110) osvojio je Volkswagen ID.Buzz Cargo dok je samo 10 bodova manje osvojio Ford E-Transit koji se proizvodi u Turskoj, a na treće mjestu su se plasirali Renault Kangoo E-Tech Van, Nissan Townstar Zero-Emission i Mercedes-Benz eCitan.

Nagradu je predao Jarlath Sweeney, predsjednik IVOTY-a, a preuzeo dr. Carsten Intra, izvršni direktor Volkswagen Commercial Vehicles.

U konkurenciji kamiona, najviše bodova (134) osvojio je DAF XD ispred Scanie Super i Mercedes-Benz Actrosa.

Nagradu je predao Gianenrico Griffini, predsjedavajući žirija, a preuzeo Harald Seidel, predsjednik DAF Trucksa.

MAN Lion’s City E je Bus of the Year 2023, sa kojim su članovi žirija stigli iz Njemačke u Limerick u Irskoj, gdje su obavili završno glasanje.

MAN Lion’s City E, je autobus za gradski saobraćaj, dostupan u vezijama dužine 10,5 i 12 m, te istovremeno i najtraženiji električni autobus.

Nagradu je predao Tom Terjesen, predsjednik žirija BOTY, a preuzeo Rudi Kuchta, voditelj poslovne jedinice Bus u MAN Truck & Bus.

Električni tegljač Mercedes-Benz eActros LongHaul

Daimler Truck na sajmu IAA Transportation 2022

je osvojio nagradu za inovativnost “2023 Truck Innovation Award”, koju dodjeljuje međunarosni žiri IToY-a (International Truck of the Year), sastavljen od vodećih stručnih novinara.

Prestižnu nagradu uručio je Gianenrico Griffini, predsjednika žirija IToY-a, a preuzela je Karin Rådström, izvršna direktorica Mercedes-Benz Trucks.

- Advertisment -

NOVOSTI