NaslovnicaKamioniScania Smart Dash

Scania Smart Dash

Scania je prikazala kako će izgledati nova digitalna kontrolna tabla, nazvana Smart Dash, koja se već sada može naručiti, a ugrađivaće se u kamione koji će se proizvoditi od 2024. godine.

Smart Dash je razvijen u skladu sa Scanijinim modularnim sistemom za digitalna rješenja, a biće dostupna s različitim performansama, ali sa zajedničkom modularnom strukturom, čime će se osigurati besprijekorna koegzistencija s drugim digitalnim rješenjima (aplikacijama), kao što su My Scania ili Scania Driver App.

Naime, novi EU propisi o sigurnosti, učiniće da nove sigurnosno orijentisane funkcije budu obavezne za teška komercijalna vozila, od jula 2024. Novi propisi, UNECE R155 i R156, primjenjivaće se i na tehnologije kibernetičke sigurnosti, s ciljem sprečavanja i ublažavanja neovlaštenih radnji u vozilima.  Scania je razvila novu arhitekturu elektronskog sistema, uobičajenu i za kamione i za autobuse. Ova nova arhitektura omogućuje bržu komunikaciju, te viši nivo cyber sigurnosti, usklađen s novim zahtjevima.

Novi Scania Smart Dash će koristiti brzu 5G konekciju, a omogućiće i OTA (Over The Air) ažurirnja, bežišnim putem, bez posjete servisnoj radionici, te poboljšati HMI (Human Machine Interface) rješenja.

Korisnici Scania Smart Dasha će, također, moći koristiti Connected maps za svoj navigacioni sistem, koji će se također ažurirati bežičnim putem (OTA).

Prethodni članak
Naredni članak
- Advertisment -

NOVOSTI