NaslovnicaAutobusiSunsundegui će proizvoditi karoserije za Volvo Buses

Sunsundegui će proizvoditi karoserije za Volvo Buses

Španska kompanija Sunsundegui, sa sjedištem u gradu Alsasua (pokrajina Navarra) je potpisala Pismo namjere (LoI) sa Volvo Buses, pa će preuzeti proizvodnju karoserija po licenci Volvo, za vrhunske autobuse Volvo 9700 i Volvo 9900.

Očekuje se da će proizvodnja započeti 2024. godine, a prvi modeli na tržištu se očekuju tokom 2025.

Pismo namjere koje su potpisale obje strane, uključuje dvostruki sporazum: transfer tehnologije i procesa dizajniranja i proizvodnje, te prenos nabavke.

Plan je da proizvodnja započne u maju 2024. godine i dostigne kapacitet od 2 autobusa dnevno, što će zahtijevati postepeni proces u trajanju od 9 do 12 mjeseci.

Ugovor sa Volvo Busom, Sunsundeguijevim referentnim partnerom, omogućiće povećanje proizvodnog kapaciteta sa 3 na 4 audobusa dnevno, dostižući 850 autobusa godišnje.

Ovaj sporazum će uključivati zapošljavanje 400-500 direktnih i indirektnih novih radnika, u naredne četiri godine.

Zauzvrat, Sunsundegui će zadržati svoj trenutni portfolio proizvoda.

“Radujemo se partnerstvu sa Volvo Buses sa kojim dijelimo posvećenost pružanju održivog, sigurnog i efikasnog putovanja autobusom, što je čvrst temelj za uspješno partnerstvo” rekao je José Ignacio Murillo, izvršni direktor Sunsundeguija.

Ovo Pismo namjere dolazi kao svojevrsna zamjena, odnosno izmjena poslovnog modela Volva u Evropi, nakon što je Volvo odlučio zatvoriti svoju tvornicu autobusa u Poljskoj.

- Advertisment -

NOVOSTI