Sustainable Bus Award 2020 – nagrade za održivi autobus uručene su sinoć tokom svečane večere na najvećem sajmu autombusa Busworld, koji se ove godine održava u Briselu.

Međunarodni žiri predstavlja osam evropskih zemalja: Francusku, Njemačku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Rumunjsku, Španiju i  Veliku Britaniju, dodijelio je nagrade u tri kategorije za gradski autombus (Urban), međugradski autobus (Intercity) i turistički autobus (Coach).

Električni autobus Mercedes-Benz eCitaro osvojio je nagradu u kategoriji Urban, jer trenutno predstavlja najbolji odnos održivosti, udobnosti i sigurnosti. Daimler Buses se, također, istakao izjavom da aktuelni eCitaro, predstavlja polaznu tačku za buduće tehnološke korake. Aktuelna verzija koristi Li-Ion baterije kapaciteta 292 kWh za doseg od oko 170 km u gradskom ciklusu (SORT 2), a od  2021. godine eCitaro će biti dostupan sa baterijama kapaciteta 330 kWh. Istovremeno je predviđen je još jedan iskorak, korištenje Li-Plimer baterija, sa kojima će se dodatno povećati doseg.

Iveco Bus Crossway Natural Power NF je odnio titulu za održivost u kategoriji međugradskih autobusa. Ovaj autobus pokreće motor sa 360 KS, koji kao gorivo koristi prirodni gas. Gasni rezervoari su mješteni u krovnu konstrukciju kako bi se zadržao aadekvatan prtljažni prostor.

VDL Futura FHD2 je prema mišljenju žirija najodrživiji autobus turističke klase. Zahvaljujući novoj konstrukciji, ukupna masa je smanjena za 100 kg, a u opremu spada Predictive Powertrain kontrola, kao sistem asistencije koji će vozaču pomoći u smanjenju potrošnje goriva. Oa+vaj autobus pokreće turbodizelski motor DAF MX-11, čija snaga se prenosi preko ZF Traxon mjenjača.