NaslovnicaAutobusiSustainable Bus Awards 2024

Sustainable Bus Awards 2024

Sustainable Bus Awards, prestižni događaj koji obilježava inovacije i održivost u sektoru javnog prevoza, otkrio je uži izbor finalista.

I ove godine, žiri sastavljen od renomiranih novinara će odabrati najistaknutije modele autobusa u tri  kategorije: gradski autobus, međugradski autombus i turistički autobus.

S fokusom na smanjenje emisija polutanata i integraciju inovativnih tehnoloških rješenja, nagrada Sustainable Bus Awards će odati priznanje naporima industrije ka zelenijoj i povezanijoj budućnosti.

Ove godine, u užem izboru će učestvovati sljedeći autobusi (po kategorijama):

Urban (gradski bus):

U kategoriji autobusa posebno konstruisanih za gradski saobraćaj, posebna pažnja će biti usmjerena na smanjenje emisija i bolju upravljivost. U uži izbor ušli su: Karsan e-Ata Hydrogen, MAN Lion’s City 10 E, Solaris Urbino 18 Hydrogen, Iveco Bus E-Way i Otokar e-Kent.

Intercity (međugradski bus):

U kategoriji međugradskih autobusa, u finalu će se naći autobusi koji se ističu u efikasnom i udobnom prevozu, a u konkurenciji su: Mercedes-Benz Intouro K Hybrid, Otokar Territo CNG, Setra MultiClass S 515 LE (Hybrid), Temsa Ld Sb E i Iveco Crossway LE Electric.

Coach (turistički autobus):

U kategoriji autobusa za dugolinijski prevoz putnika, među finalistima su: Irizar i6S Efficient Hydrogen, Setra Top Class S 515 HDH, Van Hool T 16 Astron i Temsa T545SE.

Ceremonija dodjele nagrada Sustainable Bus Awards će biti održana na sajmu Busworld u Brusselsu (7.-12. oktobar), najvažnijoj evropskoj izložbi u sektoru.

- Advertisment -

NOVOSTI