Nagrade za Sustainable Truck of the Year 2022., dodijeljene su u okviru sajma Ecomondo u Riminiju, u Italiji.

Žiri Vado e Torno je dodijelio nagrade u tri kategorije: Tegljač – za tegljače do ukupne dopuštene mase do 44 tone, Ditributivni kamion – za kamione do 26 tona i Kombi – za laka komercijlana vozila do 3,5 tona.

-Tegljač MAN TGX 18.510 odnio je pobejdu zbog kvaliteta I efikasnosti. Žiri je posebno cijenio aerodinamička poboljšanja sakojima se smanjuje otpor zraka, a time i potrošnja goriva i emisija polutanata. Za pogon s koristi provjereni turbodizelski motor radne zapremine 12,4 l sa 510 KS, spregnut sa Tipmatic mjenjačem, a dobro je ocijenjena i kabina, koja daje vozaču dobar osjećaj i tokom vožnje i tokom odmora.

MAN TGX 18.510

-Distributivni kamion Scania 25 P BEV koji donosi odlične performanse i efikasnost, a prilikom vožnje ne emituje ni buku ni polutante. Za pogon se koristi elektromotor snage 230 kW, sa 1.300 Nm obrtnog momenta, spregnut sa dvostepenim mjenjačem, a baterija sačinjena od 9 Li-Ion blokova ima kapacitet od 300 kWh, za doseg od 250 km.

Scania 25 P BEV

-Kombi Fiat E-Ducato je postao referentno vozilo u svom segment, jer nudi električni dosg do 370 km i tovarni proctor do maksimalne zapremine do 17 m3. Žiri je posebno povoljno ocijenio sisteme povezivanja i sigurnosti, bez kojih je savremeni transport nezamisliv.

Fiat E-Ducato

“Za ocjennjivanje smo uzeli u obzir 40 tehničkih parametara podijeljenih u 6 makro područja: motor, prenos, sigurnost, udobnost, povezivost i održivost. Generalno gledano, ovo nije jednostavno priznanje, jer su, na primjer emisije polutanata regulisane međunardonim propisima. Žiri je razmatrao nova tehnička rješenja koja vozila čine sigurnijim,efikasnijim I jednstavnijim sa stanovišta održavanja ,povezivanja i vlasništva” komentariso je Maurizio Cervetto, predsjednik žirija i direktor časopisa Vado e Torno.