NaslovnicaDostavna vozilaToyota Hilux hydrogen fuel cell electric prototype

Toyota Hilux hydrogen fuel cell electric prototype

Toyota je predstavila prototip električnog Hiluxa s gorivim ćelijama, te tako demonstrirala strategiju višestrukog pristupa za postizanje mobilnosti bez emisije CO2.

Naime, Toyotin pristup smanjenju emisije CO2 je sprovođenje diversifikacije, odnosno primjene različitih pogonskih rješenja, kao što su hibridi (HEV), plug-in hibirdi (PHEV), električna vozila s baterijama (BEV), te vozila s gorivim ćelijama (FCEV).

Revolucionarni prototip pick-upa, otkriven je u tvornici Toyote Manufacturing UK (TMUK) u Derbyju, gdje je razvijen u zajedničkom projektu sa partnerima iz konzorcija, a uz podršku Vlade Velike Britanije.

Pogonski sklop koristi osnovne elemente iz električne limuzine Toyota Mirai sa gorivim ćelijama. Vodik je uskladišten u tri rezervoara pod visokim pritiskom, a kapacitet bi trebao osigurati doseg veći od 600 km. Goriva ćelija se napaja vodikom iz rezervoara, proizvodi električnu energiju, te puni bateriju smještenu u tovarni prostor.

Projekat je započeo početkom 2022. godine, studijom izvodljivosti koju su sproveli TMUK i Toyota Motor Europe, a finansiranje je naknadno dobijeno od Vlade Velike Britanije kroz neprofitnu organizaciju Advanced Propulsion Centre, koja podržava razvoj čistih tehnoloških rješenja i novih koncepata mobilnosti. To je omogućilo početak intenzivnog programa dizajniranja i razvoja, zajedno s partnerima iz konzorcija (Ricardo, ETL (European Thermodynamics), D2H Advanced Technologies i Thatcham Research), uz diretnu podršku od strane TMC (Toyota Motor Corporation).

Pripreme za sprovođenje ovog programa započele su krajem protekle godine, a prvi, od ukupno 10 prototipa je završen za samo 3 sedmice rada, unutar posebnog prostora u TMUK.

Do kraja godine će biti prirpemljeno svih 10 prototipa, koji će biti podvrgnuti rigoroznim testovima da bi se osigurala sigurnost, performanse, funkcionalnost i izdržljivost u skladu sa visokim standardima koji se odnose na proizvodne modele.

- Advertisment -

NOVOSTI