NaslovnicaKamioniToyota i VDL razvijaju kamion s gorivim ćelijama

Toyota i VDL razvijaju kamion s gorivim ćelijama

Toyota Motor Europe (TME) i VDL Groep (VDL) planiraju proboj na tržište teških kamiona na vodik u Evropi, koristeći Toyotinu tehnologiju gorivih ćelija. Cilj saradnje je ubrzanje dekarbonizacije logističkog sektora, što je važan faktor u ispunjavanju ciljeva TME-a za postizanjem CO2 neutralnosti do 2040. godine.

Potencijal korištenja kamiona na vodik je veliki, jer je masa gorivih ćelija u kombinaciji s elektromotorima manja u odnosu na konvencijalne sisteme sa dizelskim motorima I velikim rezervoarima, čime se postiže veća nosivost. Kamionski rezevoar s vodikom se može napuniti jednako brzo kao i rezevoar s dizelskim gorivom, a ključni faktor su izduvni gasovi, jer gorive ćelije ne emituju CO2 nego vodenu paru (H2O).

“VDL Special Vehicles vjeruje u budućnost bez emisija za srednje teški i teški on i offroad transport. Stoga smo izuzetno ponosni što radimo sa Toyotom na ovom inovativnom tehnološkom projektu, koji će nam omogućiti da proširimo naše aktivnosti u pogonu na vodik” rekao je Hans Bekkers, komercijalni direktor VDL Special Vehicles

VDL Groep će pripremiti prvi kamion sa gorivim ćelijama do ljeta ove godine, nakon čega će uslijediti više vozila koja će se proizvoditi i testirati na TME-ovim logističkim rutama na jesen. Projekt će konsolidovati znanja o tome kako primijeniti kamione sa gorivim ćelijama, te pružiti dalju dugoročnu podršku dekarbonizaciji logističkog sektora.

“Radujemo se što ćemo započeti ovaj projekt sa VDL Groep, jer će nam omogućiti da dalje dekarboniziramo naš transport komponenti, vozila i servisnih dijelova na duge relacije. Teški kamioni će ostati važan dio naše multimodalne strategije, a uvođenje kamiona sa nultom emisijom, opremljenih našim modulima gorivih ćelija, imaće snažan utjecaj na ukupno smanjenje CO2 u našoj logistici” rekao je Leon Van Der Merwe, potpredsjednik lanca nabavke u Toyota Motor Europe.

Kamioni s gorivim ćelijama će imati ključnu ulogu u rastu šireg evropskog vodoničnog ekosistema, snažno podržavajući dekarbonizaciju transporta i ekološku energetsku tranziciju.

Ovaj projekt kamiona je jedan od mnogih koje je Toyota pokrenula sa više partnera, uključujući projekte za laka komercijalna vozila, čamce, vozove i autobuse.

- Advertisment -

NOVOSTI