Toyota Motor Corporation, svjetski partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, podržaće Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokyo 2020, razvijajući poseban novi proizvod, APM (Accessible People Mover), vozilo osmišljeno za potrebe Olimpijskih igara.

Toyota ima cilj da svim ljudima omogući slobodu kretanja, odnosno „Mobilnost za sve“. APM odgovara na ovaj izazov u najvećoj mogućoj mjeri, nudeći rješenja koja pomaže u transportu što je moguće više ljudi, uključujući sportaše i osoblje, kao i sve vrste posjetilaca, kao što su starije osobe, osobe sa oštećenjima, trudnice i porodice s malom djecom…

Također, očekuje se da će dio flote APM-ova biti korišten za podršku različitim aktivnostima. Tokom Igara, Toyota će koristit oko 200 APM-ova, za podršku prevoza posetilaca i osoblja u različitim objektima, uključujući mjesta na kojima se održavaju takmičenja, kao i zvanične lokacije, kao što je Olimpijsko selo.

Toyota APM je električno vozilo na baterije (BEV) male brzine, pogodno za prevoz posjetilaca i osoblja.

APM će u sonovno izvedbi imati tri redna sjedišta. U prvom redu je sjedište vozača, u drugom redu su sjedišta za tri, a u trećem redu sjedišta za dvije osobe – ukupno vozač i pet putnika.

Konfoguracija se može izmijeniti, kako bi se omogućio pristup invalidskim kolicima, a vozilo je opremljeno i posebnom rampom, a potrebe ulaza/izlaza.

Putnička sjedišta su dostupna sa obje strane vozila, a cjelokupni dizajn uzima u obzir različite potrebe korisnika, uključujući i putnike u invalidkim kolicima.

Također, APM se može korisiti i kao spasilačko vozilo, jer je omogućena ugradnja nosila, koja se tokom vožnje mogu pričvrstiti, dok je uz nosila omogućena ugradnja dva sjedišta za spasioce ili medicinsko osoblje.

Osnovni modelSpasilački model
Konfiguracija sjedištaVozač + 5 putnika

Vozač + 1 invalidska kolica + 2 putnika

Vozač + 2 spasioca + nosila
DimenzijeDužina: 3,9, širina 1,6, visina 2 m
Doseg100 km
Prečnik okretanja4,8 m
Maksimalna brzina19 km/h