Van Hool je nezavisni belgijski proizvođač, koji će naredne godine obilježiti 75 godina postojanja. Prije dvije godine, Van Hool je predstavio svoj prvi električni autobus CX45E , a prve primjerke je isporučio američkim kupcima prije godinu dana.

Ovaj troosovinki spratni autobus nudi udoban smještaj za ukupno 69 putnika, 18 u “prizemlju” (na donjoj palubi) i 51 na “spratu”(na gornjoj palubi), te u zavisnoti od topografije rute i vremenskih uslova omogućuje doseg do 500 km.

Kod ovog autobusa, Van Hool koristi Siemensov pogonski sklop nage 220 kW i baterije produkcije Prottera.

Naime, Van Hool je do sada proizveo više od 1.200 autobusa sa elektrificiranim pogonom (električni, hibridni i sa gorivim ćelijama), što je bio dodatni poticaj za razvoj električnog spratnog autobusa.

“Američki kupci su vrlo dobro reagovali na iskustva vožnje s našim prvim električnim autobusom CX45E. Zbog toga smo brzo započeli rad na razvoju spratnog električnog autobusa, koji ima veći putnički kapacitet” objašnjava Filip Van Hool, izvršni direktor Van Hoola.

Van Hoolovi autobusi se najčešće susreću na cestama Evrope i Sjeverne Amerike. Ovaj proizvođač zapošljava oko 3.500 radnika, a većina njih radi u tvornicama u Koningshooiktu (u Belgiji) i Skopju (u Makedoniji).