NaslovnicaKamioniVDL Groep predstavio kamion s Toyotinim gorivim ćelijama

VDL Groep predstavio kamion s Toyotinim gorivim ćelijama

Toyota Motor Europe (TME) i VDL Groep (VDL) su u maju ove godine najavili saradnju, te razvoj teškog električnog kamiona s gorivim ćelijama, s kojim planiraju proboj na evropsko tržište.

VDL Groep je sada predstavio prvi demo kamion (tegljač), koji koristi Toyotine gorive ćelije, a Toyotin cilj je dekarbonizacija logističkih operacija u Evropi.

Ovaj prvi demo kamion će se koristiti za cestovno testiranje i procjenu poboljšanja u sljedećim koracima ovog projekta. VDL Groep priprema još četiri kamiona sa gorivim ćelijama, koje će koristiti Toyotini logistički provajderi VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT i Yusen.

Ove transportne kompanije će u velikoj mjeri doprijneti projektu, korištenjem kamiona sa gorivim ćelijama na svojim svakodnevnim logističkim rutama koje prolaze pored Antverpena u Belgiji, Lillea u Francuskoj, Kölna u Njemačkoj, te Amsterdama i Rotterdama u Holandiji.

Ove četiri rute imaju najmanje po jednu HRS (hydrogen refuelling station) stanicu za punjenje vodikom, uključujući i rezervna rješenja.

Očekuje se da će saradnja svih strana u projektu okupiti saznanja o tome kako primijeniti kamione sa gorivim ćelijama na javnim putevima i doprinijeti evropskoj ekološkoj energetskoj tranziciji. Očekuje se da će petogodišnje ispitivanje podstaći dalji razvoj održive vodonične infrastrukture širom Evrope i omogućiti pojavu više CO2 neutralnih rešenja za mobilnost.

Ovaj projekat nadopunjuje Toyotine inicijative za dekarbonizaciju logistike i podržava dugoročni cilj da do 2040. godine postane potpuno CO2 neutralna.

- Advertisment -

NOVOSTI