NaslovnicaDostavna vozilaVolkswagen Poznań prozvodi Caddy već 20 godina

Volkswagen Poznań prozvodi Caddy već 20 godina

Prvi Volkswagen Caddy “Made in Poland” izašao je iz tvornice u Poznańu prije 20 godina, a do sada je tu proizvedeno više od 2,6 miliona primjerka.

Da podsjetimo, početkom jeseni 2003. godine, Volkswagen Commercial Vehicles (Volkswagen Privredna vozila) su predstavila treću generaciju Caddyija na sajmu RAI Commercial Vehicle Show u Amsterdamu.

Nedugo nakon toga, 12. novembra 2003. godine, u Poznańu, u Poljskoj je započela proizvodnja Volkswagena Caddy treće generacije.

Naime, tvornica u Antonineku kod Poznańa je počela s radom 1993. godine i tu su se uglavnom sklapala vozila različitih brendova unutar Volkswagen Group. U narednim godinama, Volkswagen je sistemski širio proizvodnu lokaciju, pa je uz montažu pokrenuta i proizvodnja.

Tako je prvi Caddy “Made in Poland” sišao s proizvodne trake, a na boku je nosio oznaku: “Jestem z Poznania!” (Ja sam iz Poznanja!).

Za 20 godina, tvornica je proizvela više od 2,6 miliona Caddy vozila. U 2020. godini počela je proizvodnja aktuelne pete generacije za tržište 71 zemlje svijeta. Tu se sada proizvode sve modelske varijante, pa se Caddy može naručiti sa do 7 pogonskih varijanti i do 69 boja karoserije.

Ipak, Volkswagen Caddy datira iz 1979. godine, kada je stvoren pick-up baziran na Volkswagen Golfu, pod nazivom Rabbit Pickup, razvijen za tržište Sjeverne Amerike.

Proizvodnja prve generacije Caddyija za evropsko tržište se odvijala u Vogošći, u pogonima TAS Sarajevo. Osnovu je čini platforma, kao kod Golfa prve generacije sa stražnjom krutom osovinom na lisnatim oprugama. Tokom gotovo 10 godina, u Vogošći je proizvedeno više od 200.000 primjeraka ovog lakog komercijalnog vozila.

- Advertisment -

NOVOSTI