Dok s nestrpljenjem očekujemo novi Volkswagen T7, Volkswagen Commercial Vehicle su pripremili sportsku izvedbu Transportera T6.1 Sportline, kao i posebno izdanje T6.1 Sportline Black Edition.

Modeli T6.1 Sportline će biti prepoznatljivi po brojnim sportskim elementima kao što su dvostruki splitter, dodatni bočni pragovi i krovni spoiler, te zanimljiva crvena linija preko rešetke hladnjaka. Standardne felge, zamijenjene su novim, sa sjajnim finišom,  prečnika 18 inča, a revidiran je i sistem vješanja, za šta je bio zadužen Eibach, pa je klirens spušten za 30 mm. U ponudi ovih modela će biti nove boje: Indium Grey, Fortana Red, Ravenna Blue i Copper Bronze, dok će modeli Black Edition imati 90% zatamnjena stakla.

Za pogon će se koristiti motor 2.0 TDI sa 204 KS, čija snaga će se prenositi preko 7-stepenog DSG mjenjača, a iz Volkswagena navode da će ubrzanje od 0 do 100 km/h trajati 8,9 s.

Unutrašnjost se zasniva na paketu opreme Highline, što znači da će ovi modeli imati digitalni kokpit, grijana sjedišta, Climatic kilma uređaj, te DAB radio, unaprijeđeni Discover Media Pro Navigation, centralni ekran dijagonale 9,2 inča, te sjedišta presvučena luksuznom Nappa kožom.

Zanimljivo je da će T6.1 Sportline biti dostupan za modele se kratkim i dugim međuosovinskim rastojanjem, a knjiga narudžbi će (za kupce u Velikoj Britaniji) biti otvorena već krajem ovog mjeseca. Prve isporuke kupcima u kontinentalnoj Evropi očekuju se početkom jula ove godine.