NaslovnicaKamioniBulli slavi rođendan

Bulli slavi rođendan

Prije 70 godina, holandski uvoznik vozila VW, Ben Pon, posjetio je pogon u Wolfsburgu i došao na ideju o proizvodnji zanimljivog vozila Plattenwagen. Napravio je skicu vozila, kakvo do tada nije postojalo. Na osnovu te skice, nastao je legendarni Bulli – danas WV Transporter.

Simbolično, 8 marta 1956. godine, sa proizvodne linije pogona u Hannoveru sišli su prvi primjerci Transportera T1, poznatog kao Bulli.

Naime proizvodnja ovog vozila započela je 1950. godine u Wolfsburgu, a do 1954. godine proizvedeno ih je 100.000. U pogonima u Wolfsburgu  u to vrijeme, proizvodni kapacitet je bio 80 primjeraka dnevno, a bilo je potrebno 330, pa je zato Dr Heinrich Nordhoff, tadašnji generalni direktor Volkswagenwerk GmbH odlučio da u Hannoveru sagradi novu tvornicu. Radovi su počeli sredinom februara 1955. godine, a teškoće us predstavljale niske temperature i snijeg.

Nakon samo godinu dana od početka gradnje, počela je proizvodnja. U početku, u tvornici je bilo zaposleno 4.000 radnika, od toga 25 žena, a dnevni kapacitet je bio 230 vozila. Ubrzo je broj radnika povećan, pa su do kraja 1959. godine u ovom pogonu radile 1.044 žene.

Bulli je bio izuzetno uspješan model, pa je već 1962. godine proizveden milioniti primjerak. Uspjeh ovog modela, nastavlja se iz generacije u generaciju, a u tvornici u Hannoveru je danas zaposleno 14.500 radnika, a knjiga narudžbi je popunjena.

U čast tog Bullija, Volkswagen je pripremio specijalno izdanje, koje vizualno podsjeća na slavnog prethodnika.

Specijalno modelsko izdanje se zasniva na T6 Multivan Comfortline, a koristi mješavinu različitih elemenata iz Multivan Highline i California. Ovo izdanje će biti dostupno sa dvobojnom karoesrijom u kombinaciji Candy White i metalik Kurkuma žuta, sa dosta hromiranih elemenata.

Pored standardnih 17-inčnih Davenport felgi, kao opcija su dostupne 18-inčne klasične felge.

U unutrapnjosti putnike dočekuju sjedišta sa Visitamo presvlakama i rafinirani Dark Wood pod, podesisva i grijana stražnja klupa, kao kauč, te kožom presvučen multifunkcionalni volan, kao i ParkPilot, kao standardna oprema.

Ovaj specijalni model predstavljen je na sajmu automobila u Ževeni.

- Advertisment -

NOVOSTI