Ford  Pro je prije otprilike godinu dana najavio novu generaciju lakih komercijalnih vozila s električnim pogonom, a najmanji od njih je E-Transit Courier, čiji prototip su snimili špijunski fotografi u januaru ove godine.

Ford Pro je prikazao Ford E-Transit Courier, koji će zvanično biti predstavljen na Commercial Vehicle Show u Birminghamu (18.- 20. aprila).

Iz Forda, bar za sada nisu objavili tehničke podatke, ali je najavljeno da će ovaj model pokretati electromotor snage 100 kW, koji će omogućiti maksimalnu brzinu od 145 km/h, što znači da će biti moguća vožnja autoputevima.

Također, objavljeno je da nova karoserija ima tovarni prostor zapremine 2,9 m3, 25% veći od aktuelnog modela, koji može prihvatiti 2 palete. Preklapanjem pregrade, u tovarnom prostoru se mogu prevoziti dugački predmeti, dužine do 2,6 m, a podnica između lukova blatobrana je proširena na 1.220 mm.

U tovarnom prostoru će se moći voziti tereti do 700 kg, a moći će vući prikolicu do 750 kg.

Ford E-Transit Courier, također ima potpuno novu unutrašnjost, koja vozaču i suvozaču nudi više prostora i bolju preglednost. Tabla sa inastrumentima je grupisana zajedno s centralnim ekranom, koji su smješteni jedan uz drugi, oba dijagonale 12 inča, a zajedno čine “digiboard”. Sistem infotainmenta, SYNC 4 nudi povezivanje, navigaciju te Android Auto i Apple CarPlay kompatibilnost.

Također, E-Transit Courier koristi Ford Pro Software, odnosno softversku platformu za povezane usluge i kompletnim rješenjima za punjenje. Naime, sistem Plug and Charge će omogućiti vlasnicima E-Transit Couriera da se jednostavno uključe u mrežu kompatibilnih punjača BlueOval Charge Network, a ta mreža bi do kraja 2024. godine trebala imati 500.000 javnih punjača, a korištenje u prvoj godini, za nova Fordova vozila bi trebalo biti besplatno.

Za sada nije objavljeno koliki je kapacitet baterije, ali se navodi da bi se trebala moći puniti na brzom DC punjaču od 10-80% kapaciteta za oko 35 minuta, odnosno za 10 minuta punjenja bi se trebao omogućiti doseg od 87 km. za one koji pune “kod kuće” predviđen je Ford Pro Charging (trofazni) punjač snage 11 kW, koji će napuniti bateriju za vrijeme kraće od 6 sati.

Ford E-Transit Courier će proizvoditi Ford Otosan, u tvornici u Craiovi, u Rumuniji, gdje se trenutno proizvodi Ford Puma.

Naime, Ford Otosan se kontinuirano širi, s planom da do 2025. godine postane najveći evropski proizvođač komercijalnih vozila, sa godišnjom proizvodnjom od 900.000 vozila.

Prema najavama, Ford E-Transit Courier će se početi proizvoditi u drugoj polovini 2024. godine, dok će modeli s motorima SUS biti spremni za isporuku prije kraja ove godine.