Ford Pro je započeo serijsku proizvodnju modela E-Transit u tvornici Gölcük Ford Otosan u Kocaeliju u Turskoj.

S lijeva na desno: Ali Y. Koç – zamjenik predsjednika Upravnog odbora Koç Holdingsa i predsjednik Ford Otosan, Mustafa Varank – ministar industrije i tehnologije Republike Turske, İlknur Karaca – voditeljica proizvodnog tima tvornice Gölcük

Naime, nakon prvih promocija, veliki broj evropskih preduzeća je pokazao interes, pa je prikupljeno više od 5.000 narudžbi i prije nego što je prvi serisjki proizveden Ford E-Transit sišao sa proizvodne trake.

“Ford Otosanova tvornica Kocaeli je središte proizvodnje Transita u Evropi, a sa modelom E-Transit započinje naše novo poglavlje. Ovo je prvi korak u transformaciji proizvodne lokacije Kocaeli, koja će postati glavno središte za proizvodnju električnih komercijalnih vozila u Evropi” rekao je Hans Schep, generalni direktor Ford Pro, Europe.

“Proizvodnja E-Transita u našoj tvornici Kocaeli, koja se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora, je još jedna prekretnica u našoj sve većoj ulozi u Fordovoj strategiji elektrifikacije. Vjerujemo da je elektrifikacija legendarnog modela Transit, veliki i važan korak za pretvaranje Ford Otosan u proizvodnu bazu Fordovih električnih komercijalnih vozila” rekao je Güven Özyurt, generalni direktor Ford Otosan.

Da bi zadovoljio potražnju Ford Otosan ulaže 2 milijarde eura i povećava broj zaposlinih na oko 3.000, da bi povećao proizvodni kapacitet, uključujući sljedeću generaciju modela Transit Custom.

Uz to, kompanije Ford, SK On Co., Ltd. i Koç Holding su potpisale Memorandum o razumijevanju za novi zajednički poduhvat u Turskoj . Tri partnera planiraju stvoriti jedan od najvećih pogona za proizvodnju baterija u široj evropskoj regiji. Proizvodnja bi trebala početi već sredinom ovog desetljeća, s godišnjim kapacitetom od 30 do 45 GWh.

Ford će nastaviti raditi na elektrifikaciji svojih komercijalnih modela, pa će se do 2024. godine, E-Transitu pridružiti još 4 nova modela.