NaslovnicaDostavna vozilaOvo je novi Ford Ranger Raptor. Off-road zvijer stiže ove jeseni

Ovo je novi Ford Ranger Raptor. Off-road zvijer stiže ove jeseni

– stiže na jesen –

Ford je konačno predstavio novi Ranger, koji će svojom snagom i mogućnostima nadmašiti sve pick-upvozila na evropskom tržištu.

Fordovi inženjeri su razvili movu šasiju, koja je čvršća, može podnijeti veća opterećenja, sa boljim voznim svojstvima i višim nivoom udobnosti.

U Fordu su odlučili da kupcima u Evropi, prvo ponude vrhunsku izvedbu Ranger Raptor, koji donosi najveću snagu u segment pick-up vozila srednje veličine, a potom ponude izvedbe Sport i Wildrak.

Za pogon Raptora će se koristiti motor 3.0 EcoBoost V6, sa 288 KS i 491 Nm obrtnog momenta. Motor je razvijen u saradnji sa Ford Performancea, a blok motora izliven od visokougljeničnog čelika koji je čvršći 75%, u odnosu na prethodnu generaciju.

Zbog nove šasije, preuređeno je vješanje, koje koristi podesive FOX amortizere, ima viši klirens i bolju stabilnost, vrhunske off-road sposobnosti, a tu su i nove felge prečnika 17 inča, sa All-Terrain gumama.

Stalni pogon na sva četiri točka ima elektronsku kontrolu, mogućnost blokade prednjeg i stražnjeg diferencijala, a u opciji dostupan sa reduktorom. Elektronika nudi 7 programa vožnje: Normal, Sport, Slippery, Rock Crawl, Sand, Mud/Ruts i Baja, uz sistem Trail Control, namijenjen za vuču prikolice.

U unutrašnjosti, uz nova sportska sjedišta, vozača i putnike će dočekati novi SYNC 4 sistem infotainmenta sa centralni vertikano postavljenim ekranom dijagonale 12,4 inča, te audiosistem Bang&Olufson sa 10 zvučnika.

Naravno, i kontrolna table je potpuno digitalizarana i realizirana kao displej dijagonale 12 inča.

Proizvodnja Rangera za evorpsko tržište će se odvijati u tvornici Silverton u Južnoj Africi.

Potreno je istaći da će u ostati i turbodizelski motor 2.0 EcooBlue sa 214 KS i 500 Nm obrtnog momenta, iako će biti dostupan tek tokom 2023. godine.

Prethodni članakVolkswagen ID. Buzz
Naredni članakRAM 1500 BEV
- Advertisment -

NOVOSTI