Izbor za Međunarodni van godine (International Van of the Year – IVOTY) je ove godine održan jubilarni 30-ti put, a proglašenje pobjednika je obavljeno na sajmu Solutrans u Lyonu.

U ovogodišnjoj konkurenciji je bilo čak 14 lakih komercijalnih vozila, predstavljenih tokom proteklih 12 mjeseci, pa su u užem izboru bili: Stelantisovi mali električni vanovi Citroén é-Berlingo, Peugeot e-Partner, Opel Combo-e i Toyota Proace City Electric, Renault Kangoo i Mercedes-Benz Citan, Toyota Proace Electric i Volkswagen Caddy 5.

Najviše glasova stručnog žirija, sastavljenog od vodećih novinara na polju privrednih vozila, osvojili su Renault Kangoo Van i Mercedes-Benz Citan .

“Iako program dodjele nagrada ulazi u svoje četvrto desetljeće, filozofija i ciljevi ostaju nepromijenjeni, unatoč visokom nivou tehnologije i inovacija koju postižu proizvođači, u skladu s tržišnim trendovima. Glavni kriteriji za nagradu IVOTY bili su doprinos vozila u efikasnosti, sigurnosti, održivosti i ekološkim standardima. Za nagradu IVOTY 2022, kandidati su uključivali tradicionalna vozila s dizelskim motorima kao i izbor električnih (BEV) varijanti” objanio je Jarlath Sweeney, predsjednik IVOTY.