Hyundai Motor Company i Iveco Group su na sajmu IAA Transportation 2022 u Hannoveru predstavili funkcionalni prototip vozila sa gorivim ćelijama Iveco eDaily FCEV.

Da podsjetimo, Hyundai Motor Company i Iveco Group su u martu potpisale memorandum o razumijevanju (MoU), te uspostavili poslovnu saradnju.

U ovoj saradnji Iveco i Hyundai su formirali nekoliko radnih grupa koje istražuju načine nadopunjavanja stečenih znanja i iskustava.

Iveco eDaily FCEV je primjer primjene, jer koristi već dokazanu Ivecovu šasiju i Hyundaijevu gorivu ćeliju.

Funkcionalni prototip pokreće Ivecov elektromotor snage 140kW i Hyundaijeva goriva ćelija snage 90 kW, koja puni bateriju. Goriva ćelija se napaja vodikom iz 6 rezervoara za vodik, ukupnog kapaciteta 12 kg, koji se mogu napuniti za 15 minuta.

Prototip ima ukupnu dopuštenu masu od 7,2 tone, a može prevoziti 3 tone tereta. Tokom testnih vožnji na stazi, prototip je dokazao da sa jednim punjenjem vodikom može prevesti 350 km.

Hyundaijeva goriva ćelija, primijenjena na ovom prototipu se već dokazala u praksi, na kamionima Hyundai XCIENT, koji su u Švicarskoj već prevezli više od 4,5 miliona km.

U okviru saradnje, Iveco I Hyundai planiraju proizvesti malu seriju eDaily FCEV, koju će uputiti na testove kod flotnih kupaca.

Također, dvije kompanije istražuju druge mogućnosti, kao što su unakrsna prodaja proizvoda u odabranim regijama, zajednički razvoj u oblasti automatizacije i povezivosti vozila, a dodatno, Hyundai razmatra mogućnosti nabavke FPT Industrial konvencionalnih pogonskih sklopova za svoja komercijalna vozila.