NaslovnicaKamioniMAN TGE spreman za tržišni nastup

MAN TGE spreman za tržišni nastup

MAN Truck & Bus je svoj novi model TGE predstavio prošle godine na sajmu IAA u Hanoveru, a sada najavljuje službeni početak prodaje.

Naime, MAN TGE je nastao u saradnji sa Volksvagenom, pa dijeli platformu i pogonske agregate sa Crafterom. Nedugo nakon premijere u Hanoveru, MAN je zaprimio više od 1.000 narudžbi za ovo vozilo, što je znak da će naići na dobar tržišni odziv.

TGE će biti dostupan u različitim karoserijskim oblicima, te sa dva međuosovinska rastojanja i ukupnom dopuštenom masom od 3 do 5, tona, te maksimalnim tovarnim kapacitetom od 18,4 m3.

„TGE je potpuno ispunio, čak i premašio naša očekivanja. Odmah nakon IAA registrovano je više od 1.000 upita za prodaju. Naši dugogodišnji korisnici su posebno oduševljeni, a mi se radujemo ukazanom povjerenju.“ kaže Dennis Affeld, viši potpredsjednik prodaje vanova u MAN Truck & Bus.

MAN TGE pokreće turbodizel motor radne zapremine 1.968 ccm, koji dolazi u varijantama sa 102, 122, 140 i 177 KS, u kombinaciji sa 6-stepenim manuelnim ili 8-stepenim automatskim mjenjačem, dok će kupci u zavisnosti od izvedbe i dopuštena mase moći odabrati pogon na prednje, stražnje ili sva četiri točka.

Kako bi vožnja bila što sigurnija i manje zamorna, tu su brojni sistemi asistencije, kao što su EBA (Emergency Brake Assist) kao standard i opcioni Adaptive Cruise Control.

Kako bi TGE bio što ekonomičniji i imao što manje troškove vlasništva, dizajneri su mu podarili oblik sa otprom zraku od 0,33 (najbolji u svojoj klasi).

- Advertisment -

NOVOSTI