Švicarska kompanija Rhyner Logistik nabavila je Renault Trucks D Wide Z.E. za opskrbu lanca supermarketa Denner u Zürichu i okolini.

Uvjeren da je električna mobilnost najefikasniji način postizanja CO2 neutralnosti, Rhyner Logistik je također nabavio i stanicu za brzo punjenje. U cilju optimizacije, kamion se puni na skladištu za vrijeme utovara. Budući da se kamion kreće u urbanom okruženju, što zahtijeva često kočenje, rekuperacija energije dovodi do uštede od 20-30%, što osigurava dodatne kilometre.

Kao dio pristupa optimizaciji, švicarski prevoznik je na krovnu konstrukciju karoserije električnog kamiona postavio solarne panele za napajanje rashladnog sanduka, koji za svoj rad troši električnu energiju. Ovakav sistem je posebno pogodan za transporte sa kontrolisanom temperaturom, jer je hlađenje najpotrebnije kada su vanjske temperature visoke, a solarni paneli koriste sunčevu energiju.

To je globalni pristup za optimalan rad.

Renault Trucks D Wide Z.E. je kamion sa ukupnom dopuštenom masom (GVW) od 26 tona i međuosovinskim rastojanjem od 3.900 mm.

Pokreću ga dva elektromotora vršne snage 370 kW (260 kW trajne snage) sa 850 Nm obrtnog momenta.

Zahvaljujući dvostepenom mjenjaču, maksimalni obrtni moment na stražnjoj osovini je 28 kNm. Motori se napajaju iz Li-Ion baterija, kapaciteta 265 kWh, koji omogućuje doseg od 180 km.