Sustainable Bus Award 2023

0
1154

Laureati su Karsan e-ATA 12, Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG i Irizar i6S Efficient

Na prvom izdanju izložbe Next Mobility Exhibition (NME) u Milanu, održana je ceremonija dodjele nagrada Sustainable Bus Awards 2023 (Sby).

To je početak novog bijenalnog formata, u kojem će se nagrade dodjeljivati najinovativnijim i najodrživijim autobusima na evropskom tržištu, u tri kategorije: Urban (gradski bus), Intercity (međugradski bus) i Coach (turistički bus).

Prije finalne ceremonije, stručni žiri je suzio uži izbor po kategorijama čime je olakšao finalno žiriranje.

U kategoriji Urban, titulu je ponio autobus Karsan e-ATA 12, koji je središnji dio Karsanove ambiciozne ofanzive u pravcu elektrifikacije. Turski proizvođač je u potpunosti prihvatio izazov dekarbonizacije gradskog javnog prevoza: više neće ulagati resurse u razvoj autobusa sa motorima SUS. Karsan je krajem 2021. godine predstavio cijeli niz električnih autobusa, dodajući modele od 10, 12 i 18 metara prethodnim modelima od 6 i 8 metara. Ključno je da se ovi novi autobusi zasnivaju na novim platformama, konstruisanim za električni pogon, te koriste komponente globalno vodećih dobavljača u industriji. Autobusi s niskim podom omogućuju ulaz/izlaz starijim osobama i osobama s invaliditetom. Uz to, stopa recikliranja komponenti je veća od 95%

U kategoriji Intercity (Međugradski bus), najviše glasova žirija osvojio je Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG. Na evropskom tržištu se danas može uočiti jasan trend u pogledu energetske tranzicije:  povećanje broja vozila na gas (čak +60% između 2020. i 2021.). Tehnologija koja je prije samo nekoliko godina bila potisnuta u urbani saobraćaj, sada postaje alternativa dizelu u međugradskom saobraćaju. Iveco Bus, evropski lider u segmentu, podiao je ljestvicu kombinirajući CNG rezervoare na krovu, s blagim hibridnim sistemom, produkcije Voith. Rezultat je autobus koji predstavlja pouzdanu i održivu alternativu za one koji žele smanjiti emisije u međugradskom segmentu. Očekuje se da će upotreba ove tehnologije smanjiti potrošnju goriva za 15%, a TCO za 5%, a s biogasom se može postići smanjenje emisije CO2 do 84%.

U kategoriji turističkih autobusa (Cocah), pbojedu je odnio autobus Irizar i6S Efficient, koji donosi smanjenje potrošnje za 13%. To je postignuto smanjenjem otpora zraka za 30%, te korištenjem kompozitnih materijala u konstrukciji, sa kojima je masa manjena za 950 kg, te korištenjem prediktivnih tehnologija za smanjenje zastoja. Sa svim ovim poboljšanjima, Irizar je povećao nivo operativne efikasnosti, i dobio autobus koji kombinira dokazanu platformu s nizom detalja koji značajno smanjuju TCO (ukupni troškovi vlasništva).