NaslovnicaDostavna vozilaSuzuki, Daihatsu i Toyota pripremaju zajedničko električno mini-komercijalno vozilo

Suzuki, Daihatsu i Toyota pripremaju zajedničko električno mini-komercijalno vozilo

Suzuki Motor Corporation, Daihatsu Motor Co., Ltd. i Toyota Motor Corporation su predstavili prototip električnog mini-komercijalnog vozila (BEV), koje će koristiti zajednički razvijene sisteme.

Promocija novog vozila je održana na izložbi Japanskog udruženja proizvođača automobila (JAMA), na Samitu G7 u Hirošimi.

Tri kompanije su zajedno razvile BEV sistem pogodan za mini-komercijalna vozila kombinujući Suzukijevu i Daihatsuovu stručnost u kreiranju malih automobila i Toyotin električni pogon.

Daihatsu će proizvoditi sve tri vozila, a Suzuki, Daihatsu i Toyota će svaki pripremiti svoju verziju do kraja ove (fiskalne) godine. Komercijalno japansko partnerstvo Technologies Corporation (CJPT) je također učestvovalo u planiranju ovog vozila, da bi se postigle optimalne specifikacije za efikasnu dostavu. Očekuje se da će doseg ovog mini-komercijalnog vozila biti oko 200 km, a vozilo bi trebalo zadovoljiti sve potrebe kupaca u dostavnoj industriji.

Naime, budući Toyota Pixis, Suzuki Every i Daihatsu Hijet Cargo su za sada prototipi, ali postoje ozbiljni planovi za proizvodnju. Također, zanimljivo je da iako ova „trojka“ spada u japanski segment Kei, ne nosi takvu oznaku, nego su označeni kao „mini-komercijalna vozila“, što bi moglo značiti da japanski proizvođači s njima ciljaju na šire tržište.

Tri kompanije, Suzuki, Daihatsu i Toyota će nastaviti promovirati napore za postizanje CO2 neutralnosti pružanjem održivih transportnih rješenja.

- Advertisment -

NOVOSTI