Unimog je već 70 godina vozilo koje koriste naučne ekspedicije širom zemaljske kugle, u svim klimatskim zonama i različitim nadmorskim visinama.

Desetočlani ekpsedicioni tim pod vodstvom Matthiasa Jeschkea, popeo se na najviši vulkan na svijetu, Ojos de Salado u Čileu, sa dva specijalno pripremljena vozila Unimog U 5023.

Zadatak tima bio je instalirati četiri radio stanice u različitim visinskim kampovima na vulkanu. U hitnim slučajevima, svaka se od četiri radio stanice može koristiti za stvaranje radio veze sa tri druga bazna kampa na Ojos del Salado. Ovaj sistem veze će poboljšati sigurnost planinara i naučnih istraživača. Ojos de Salado je na visini od 6.893 mnm, i tako je najviši aktivni vulkan na planeti. Vulkan je dio pustinje Atacama, jednog od najsušnijih mjesta na Zemlji i dio zloglasnog pacifičkog vatrenog prstena (Pacific Ring of Fire).

Nakon što je ekspedicijski tim stigao do visokog kampa Amistad, na 6.100 mnm, sa dva Unimoga U 5023 i dovršio postavljanje četvrte radio stanice za hitne slučajeve, tim je započeo postizanje još jedne prepreke – postavljanje novog visinskog rekorda za vozila točkače. To je postigao jedan od dva Unimoga na nadmorskoj visini od 6.694 mnm. Nikada prije se vozila sa točkovima nisu popela na takvu visinu, bilo gdje u svijetu.

Ekspediciju je podržao Mercedes-Benz, koji je osigurao dva ekstremna terenska vozila Unimog U 5023, najnovije generacije, za prevoz ekspedicijskog tima i sve potrebne opremu. Kako bi se osiguralo da su vozila spremna za izazove ekstremnih uslova, oba Unimog bila su opremljena posebnim gumama, jakim vitlima i specijalnim karoserijama sa uravnoteživanjem, koje su razvili stručnjaci u Muzeju Unimog, Unimog bodybuilder AS Söder i inženjeri iz razvojnog tima Unimoga.

S tim, vlasnik kompanije Extrem Events, Matthias Jeschke, i njegov tim nisu samo 2014. oborili vlastiti rekord, postignut sa Mercedes-Benz Zetrosom, već su postavili i apsolutni svjetski rekord u pogledu vožnje na točkovima.