NaslovnicaDostavna vozilaVolkswagen Amarok

Volkswagen Amarok

  • potpuni novitet

Volkswagen Commercial Vehicles su, kako je već najavljeno, predstavila novi Amarok, koji će se stići na evropsko tržište krajem ove godine

Novi Amarok je konstruisan u saradnji sa Fordom, pa iz Volkswagena posebno ističu da je nastao u međunarodnoj saradnji, pa će biti dostupan na tržištima Evrope, Australije, Novog Zelanda, Afrike, Sjeverne Azije, Južne i Centralne Amerike, a proizvodiće se u Južnoj Africi,

Novi Amamrok je dugačak 5.350 mm, čine je duži od prethodnika za 96 mm, a međuosovinsko rastojanje je produženo na 3.270 mm (za 173 mm duže od prethodnika). Zbog toga su prevjesi kraći, a terenske sposobnosti veće (gaz do 800 mm).

Uz to, proširen je i trag točkova, a dostupne su felge prečnika od 17 do 21 inč (felge Varberg sa gumama dimenzija 275/45 R 21).

Poboljšane su i tovarne sposobnosti jer novi Amarok može u prtljažnom prostoru nositi teret do 1,16 tona, statička nosivost krova (izvedba double-cab) je 350 kg, a može vući prikolicu do ukupne mase 3,5 tona.

Tovarni prostor je (verzija double-cab) dugačak 1.544, širok 1.224 i dubok 529 mm, sa širinom između lukova točkova od 1.206 mm. U verziji single-cab, tovarni prostor je dugačak 2.305 mm, pa može prihvatiti 2 euro palete.

Ponuda pogonskih agregata je bogatija nego ikada prije. Osnovu čini već poznati turbodizelski motor u verzijama sa 150, 170 i 204 KS (sa dva trubopunjača) i maksimalnih 500 Nm obrtnog momenta. Na vrhu ponude dizelaša je motor 3.0 TDI V6 sa 241 ili 250 KS (u zavisnosti od tržišta), sa maksimalnih 600 Nm obrtnog momenta. Naravno, za tržišta koja preferiraju benzinske motore, tu je novorzavijeni, 4-cilindarski turbopunjeni motor, radne zapremine 2,3 l, sa 302 KS i 452 Nm obrtnog momenta.

Za prenos snage će se koristiti već poznati manuelni mjenjači sa 5 i 6 stepeni prenosa (u zavisnosti od motora), te novi 10-stepeni automatski mjenjač.

Dizajn unutrašnjosti je potpuno nov, a donosi digitalnu tablu sa instrumentima dijagonale 8 inča, te nove centralne ekrane sa dijagonalama od 10 ili 12 inča, novi multimedijalni sistem, te audio sistem Harman/Kardon sa 8 zvučnika.

Iz Volkswagena navode da su sigurnost podigli na najviši mogući nivo, pa Amarok dolazi sa čak 30 sistema sigurnosti i asistencije, od kojih su 20 novi. Među novim sistemima je adaptivni tempomat ACC+ (Adaptive Cruise Control), sa prepoznavanjem saobraćajnih znakova i automatskm kontrolom brzine, a novost su i IQ.LIGHT – Led Matrix prednja i stražnja LED svjetla.

Amarok će biti dostupan sa čak 5 paketa opreme: Amarok (osnovni paket), Life, Style, kao i PanAmericana (off-road stil) i Aventura (ekskluzivni stil).

- Advertisment -

NOVOSTI