– sve je spremno za premijeru –

Volkswagen ID. Buzz je nastao inspirisan originalnim Bullijem, a premijerno je, u formi koncepta predstavljen 2017. godine, na sajmu automobila u Detroitu.

Sada, Volkswagen Commercial Vehicles zvanično najavljuju da će električni ID.Buzz biti premijerno predstavljen 9.marta ove godine, kada će biti prikazani ID. Buzz, kao putnička vrzija sa 5 sjedišta i ID. Buzz Cargo, kao teretni Van.

Iz Volkswagena su najavili da će ID. Buzz i ID. Buzz Cargo će biti dostupni sa standardnim međuosovinskim rastojanjem od 2.988 mm, ukupnom dužinom od 4.712 mm, visinom od 1.937 mm (1.938 mm ID. Buzz Cargo) i širinom od 1.985 mm.

ID.Buzz sa 5 sjedišta će imati prtljažnik osnovne zapremine 1.121 l, dok će ID. Buzz Cargo, sa pregradom koja dijeli putničk i tovarni prostor, imati zapremu od 3,9 m3.

Iz Volkswagena su najavili da će ID. Buzz, koji je zasnovan na MEB platformi, biti dostupan sa točkovima prečnika od18 do 21 inč, a pokretaće ga elektromotor snage 150 kW, sa 310 Nm obtrnog momenta. Ipak, podaci o performansama za sada nisu objavljeni, jer homologacija nije obavljena, ali je poznato da će baterijski blok imati (bruto) kapacitet od 82 kWh, te da će maksimalna brzna biti ograničena na 145 km/h.

Prema preliminarnim planovima, proizvodnja ID-Buzza bi trebala započeti u septembru u tvornici u Hannoveru, pa se isporuka prvih primjeraka na evropsko tržište očekuje krajem jeseni.