– najzad nova generacija –

Volkswagen Commercial Vehicle su konačno,nakon mnogonajava i dugog iščekivanja predstavili novu generaciju Mutivana.

Novi Multivan predstavlja veliki tehnički iskorak u odnosu na svoje prethodnike. Prije svega koristi prilagođenu MQB platformu koja stvara velike mogućnosti korištenja novih tehnologija sigurnosti i povezivosti, i po prvi put u segmentu, u ponudi će biti plug-in hibridni pogon.

Također, i unutrašnjost ima novu koncepciju, jer su sjedišta u drugom i trećem redu, kao i centralni stolić postavljeni na posebne šine, pa s mogu pomijerati i konfigurisati prema potrebe, ili potpuno izvaditi i tako osloboditi tovarni prostor.

Na taj način se Multivan može transformisati iz porodičnog vozila u luksuzni shuttle, iliu vozilo za prevoz sportskih rekvizita ili robe, a moći će poslužiti i u brojne druge svrhe.

Unutrašnja visina je ostala ista kao i kod prethodnika, a zahvaljujući opcionom panoramskom krovu, stvoriće još veću visinu i dodatni osjećaj prostranosti. A ni to nije sve, jer u Volkswagenu planiraju ponuditi i ‘proširenu’ verziju sa unutrašnjim prostorom zapremine 4.053 l.

Vozač će ispred sebe imati potpuno digitaliziranu tablu sa instrumentima, Digital Cockpit, koji je dio standardne opreme, kao i novi infotainmenta Ready 2 Discover, sa brojnim umreženim funkcijama i uslugama.

Osim toga, u standardnoj opremi će biti sistemi Car2X, Front Assist area monitoring system sa City Emergency Braking, Lane Assist lane keeping, novi Turn-off Assist, kao i Dynamic Road Sign Display (prikaz saobraćajnih znakova) i tempomat (cruise control). Inovativni sistem IQ.DRIVE Travel Assist, će omogućiti poluautonomnu vožnju, dok su nova IQ.LIGHT – LED Matrix Headlights svjetla, opcija standardnim LED svjetlima.

Ipak, najveća tehnička novost je plug-in hibridni sistem pogona,deklarisane snage 218 KS, koji će omogućiti veliki doseg, lokalnu vožnju bez zagađenja i buke i značajno nižu potrošnju goriva i emisiju CO2.

Uz eHybrid model, u ponudi će biti i konvencionalni benzinski motori snage 136 i204 KS, a nešto kasnije ponuda će biti obogaćena i dizelskim motorom snage 150 KS.

Bez obzira na izbor motora, novi Multivan će biti dostupan sa automatskim DSG mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.