NaslovnicaKamioniIvecoAir Liquide i Iveco Group otvorili prvu hidrogensku stanicu visokog pritiska u...

Air Liquide i Iveco Group otvorili prvu hidrogensku stanicu visokog pritiska u Evropi

Air Liquide i Iveco Group su potvrdili svoju posvećenost vodiku kao energentu, te otvorili prvu hidrogensku stanicu visokog pritiska za kamione na duge relacije u Evropi.

Otvaranjem ove stanice za punjenje vodikom pod visokim pritiskom u mjestu Fos-sur-Mer-u (Marseille) i spremnošću Iveco Group da isporuči kamione na vodik, počevši od kraja 2023. godine, ove dvije kompanije utiru put za mobilnost vodonika na duge relacije u Evropi.

Inauguracija nove stanice označava korak naprijed u posvećenosti dvije kompanije razvoju mobilnosti na vodik u Evropi. Cilj je unaprijediti korištenje vodika kao ključnog faktora za energetsku tranziciju u transportnoj industriji, korištenjem jedinstvene ekspertize Air Liquidea u cijelom lancu vrijednosti vodika, od proizvodnje i skladištenja do distribucije, i znanja brenda IVECO, pionira u proizvodnji vozila na alternativna goriva.

Hidrogenska stanica visokog pritiska ima kapacitet 1 tona/dan, a snabdijeva se vodikom proizvedenim s malom emisijom CO2, iz cjevovoda, pod pritiskom od 700 bara.

Stanica Fos-sur-Mer dio je projekta HyAMMED („Hydrogène à Aix-Marseille pour une Mobilité Ecologique et Durable“), te dio evropskog prjekta H2Haul koji sufinansira Partnerstvo za čisti vodik. Air Liquide i IVECO bili su među prvim partnerima projekta H2Haul kada je pokrenut 2019. Druga stanica velikog kapaciteta (700 bara, 2 tone/dan) ta teška vozila biće instalirana u Salon-de-Provence, za snabdevanje potencijalna flota od 50 IVECO kamiona na vodik od 2025. godine u okviru projekta R’Hyse.

- Advertisment -

NOVOSTI