Daimler Truck će na sajmu IAA Transportation u Hanoveru predstaviti bogatu gamu električnih kamiona, sa kojima pokauzje budućnost cestovnog transporta.

Najznačajniji i gabaritima najveći novitet je električni dugolinijski tegljač Mercedes-Benz eActros LongHaul.

Tegljač je predviđen za duge linije, pa će koristiti po tri paketa LFP (Lithium iron phosphate) baterija, sa ukupnim kapacitetom većeim od 600 kWh. Uz duži vijek trajanja, ove baterije bi se trebale moći dopunjavati na punjačima snage 1 MW, što znači da bi se do 80% kapaciteta dopunila za vrijeme od 30 minuta.

Pri tome, Daimler Truck, ima u vidu mrežu punjača, koju će izgraditi zajedno sa Volvo Trucksom i Tratonom.

Mercedes-Benz eActros LongHaul ima novu pogonsku osovinu, sa dva elektromotora ukupne snage 400 kW (600 kW vršne snage), za vuču poluprikolice, ukupne mase do 40 tona.

Radi povećanja dosega, pripremljena je i posebna prikolica (poluprikolica) eTrailer, u kojoj su dodatni baterijski paketi, za doseg veći od 800 km.

Za slične transportne zadatke, predviđeni su kamioni/tegljači eActros. Mercedes-Benz eActros može biti kamion sa, ili bez prikolice, ili tegljač. Ukupne dopuštene mase do 40 tona.

Baterije eActrosa sastoje se od tri (eActros 300) ili četiri baterijska paketa (eActros 400), od kojih svaki ima kapacitet od 112 kWh (neto kapacitet 97 kWh), za doseg od 300, odnosno 400 km. Pokreće ga električna kurta osovina s dva integrisana elektromotora ukupne snage 330 kW i dvostepenim prenosom.

Za dostavu u urbanim sredinama, Daimler Truck predstavlja Mitsubishi Fuso eCanter, ranije predstavljen u Japanu.

Novi Mitsubishi Fuso eCanter će kupcima biti dostupan u različlitim verzijama sa ukupnom dopuštenom masom od 4,25 do 8,55 tona. Zahvaljujući novoj stražnjoj pogonskoj osovini, eAxle, biće dostupan sa različitim međuosovinskim rastojanjima od 2.500 do 4.750 mm, dok će nova kabina će biti dostupna u dvije izvedbe, sa unutrašnjom širinom od 1.695 mm (standardcab) i 1.995 mm (widecab).

U zavisnosti od potreba korisnika, eCanter će biti dostupan sa jednim, dva ili tri baterijska paketa, kapaciteta po 41,3 kWh, za doseg od 70, 140 ili 210 km.