Caterpillar je predstavio protitp dempera 793 Electric, te obavio demostracionu vožnju u realnim eksploatacionim uslovima.

Na testnom poligonu Tucson Proving Grounds in Green Valley, Arizona, obavljena je probna vožnja, što je podrazumijevalo odlazak na otvoreni rudarski kup, udaljen 7 km, sa uključenim usponom u dužini od 1 km, pod nagibom većim od 10%.

Potpuno natovaren kamion (229 tona tereta), ukupne dopuštene mase od 386 tona je na pravcu postigao maksimalnu brzinu od 60 km/h, savladao uspon brzinom većom od 12 km/h, te se istim putem vratio, bez dopunjavanja baterija. Prilikom spuštanja niz 1 km dugu nizbrdicu, obavljana je rekuperacija energije, kojom su dopunjavane baterije, tako da je demper mogao obaviti nekoliko testnih ciklusa bez dopunjavanja baterija.

Demper Caterpillar 793 Electric, kao osnovu koristi šasiju dempera Caterpillar 793, tešku 126 tona (zajedno s motorima i baterijama) i karoseriju tešku 30 tona, sa nominalnom nosivošću od 229 tona.

Tokom ove demonstracione vožnje, Caterpillarovi inženjeri su prikupljali podatke sa 1.100 senzora, sa 110.000 informacija u sekundi, da bi mogli sprovesti detaljnu validaciju i kreirati inženjerske modele radi daljih istraživanja mogućnosti korištenja električnog pogona za najteža vozila.