Geelijeva interpretacija električnog tegljača

Farizon Auto je Geelyjeva podružnica predodređena za proizvodnju vozila teškog komercijalnog sektora. Naime, kineski automobilski gigant Geely, ima ozbiljne planove da do 2024. godine započne proizvodnju i na tržište lansira električni tegljač nazvan Homtruck.

Objavljeni renderi pokazuju kako bi Homtruck trebao izgledati – i spolja i iznutra.

Dizajn je futuristički i jasno pokazuje da su se njegovi kretori potrudili da mu podare najbolju moguću aerodinamiku, uključujući i aerodinamičke ratkape.

U unutrašnjosti, Farizon Homtruck bi trebao donijeti do sada neviđen luksuz (u kamionskom sektoru), jer bi vozaču na raspolaganju, uz udoban ležaj, frižrider i aparat za kafu, trebali biti dostupni i sudoper, kuhalo, umivaonik i još mnogo toga.

Vozačevi radni zdaci bi bili olakšani, koliko je to moguće, jer bi uz digitalnu tablu sa instrumetima, informacije trebale stizati i sa hed-up displeja čiji prikaz se emituje na vjetrobranskom staklu, a za sigurnost bi bili zaduženi brojni sistemi, koji bi u standardnoj opremi uključivali lidar, radar, ultrazvučne senzore, 5G i V2X komunikaciju, što bi omogućilo i OTA (Over the Air) ažuriranje svih softverskih sistema.

Iako najavljen kao tegljač sa električnim pogonom, nije iskjučeno da Farizon Homtruck bude dostupan sa hibridnim pogonom, iako nisu objavljeni nikakvi tehnički detalji.