FIAT Professional nastavlja process elektrifikacije, a cilj je do 2024. godine ponuditi evropskom tržištu električnu verziju svakog modela.

Tako je FIAT predstavio Doblò pete generacije, a zajedno s njim i električni E-Doblò.

Novi Doblò će, da bi zadovoljio različite potrebe korisnika, biti dostupan sa dvije dužine i tri različite konfiguracije: VAN, Crew Cab i Combi.

Također, Doblò će biti dostupan sa dizelskim motorima snage 100 KS (manuelni mjenjač), 130 KS (automatski 8-stepeni mjenjač), te sa benzinskim motorom snage 110 KS.

E-Doblò pokreće elektromotor snage 100 kW, sa 260 Nm obrtnog momenta, koji se napaja iz baterijksog bloka kapaciteta 50 kWh, koji osigurava doseg od 280 km (WLTP).

Doblò i E-Doblò se međusobno gotovo i ne razlikuju, ali Doblò ima korisnu nosivost od 1 tone, dok E-Doblò ima korisnu nosivost od 800 kg.

Ipak, bez obzira na vrstu pogona, maksimalna tovarna zapremina je 4,4 m3, pa se u tovarni prostor mogu smjestiti 2 euro palete, a zahvaljujući funkciji Magic Cargo (sklopiva pregrada), omogućen je utovar predmeta dugačkih do 3,4 m.

E-Doblò vozaču nudi tri režima rada: Normal, Eco i Power, sa kojom dostiže maksimalnu brzinu od 130 km/h. Također, ovaj model ima funkciju Quick Charge Mode, koja omogućuje punjenje na (DC) punjaču snage 100 kW, sa kojom će se baterija dopuniti do 80% kapaciteta u vremenu od 30 minuta.

Iako cijene još uvijek nisu objavljene, FIATi Doblò i E-Doblò će se proizvoditi u tvornici Vigo u Španiji.