Fiat Professional je odabrao je 22. april, Dan planete Zemlje, svjetski događaj usmjeren na zaštitu okoliša, da predstavi E-Ducato.

Fiat Ducato je protekle godine proslavio 40 godina, i jedan je od tržišnih lidera u svom segmentu.

„E-Ducato smo stvorili, polazeći od ideje da stvorimo ne samo ekološki prihvatljivo vozilo, već i cjelovito rješenje za mobilnost, koje donosi svestranost, pouzdanost, efikasnost i održivost: ukratko, radni alat za izgradnju poslovanja poštujući ekološke propise, model spreman za svaku misiju, beskompromisno ciljajući da bude mjerilo na tržištu i da bude opremljen istim mogućnostima kao i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Njegovih 400 konfiguracija znači da može zadovoljiti potrebe svih profesionalnih operatera, od teretnih flota i građevinskih kompanija do zanatlija i komunalnih usluga“ rekao je Eric Laforge, šef LCV Enlarged Europe u Stellantisu.

E-Ducato je oblikovan prema zahtjevima kupaca, te ostaje sa tovarnim prostorom zapremine os 10 do 17 m3 i korisnom nosivošću od gotovo 2 tone.

Pokreće ga elektromotor snage 90 kW sa 280 Nm obrtnog momenta, te ubrzanjem od 0 do 15 km/h za 5 s, čime je uporediv sa modelom kojeg pokreće tradicionalni dizelski motor.

E-Ducato je, također, opremljen brojnim modularnim rješenjeima, počevši od 2 različita bloka baterija kapaciteta 47 kWh i 79 kWh, te različitim načinima punjenja.

S baterijom kapaciteta 47 kWh, E-Ducato može prevesti 170 km u WLTP ciklusu i do 235 km u urbanom ciklusu, a s baterijom kapaciteta 79 kWh, doseg mu je 280 km (WLTP), odnosno 370 km u gradskom ciklusu. Također, potrebno je napomenuti da baterije imaju garanciju 10 godina ili 220.000 km u verziji od 79 kWh, ili 8 godina/160.000 km u verziji od 47 kWh.

Da bi e-Ducato bio što fleksibilniji u radu, moguće je odabrati nekoliko modova vožnje, u skladu sa potreba i uslovima:

Normal – osigurava idealan balans između performansi i troškova

Eco – osigurava uštedu energije

Power – za prevoz teških tereta

Turtle Mode – aktivira se automatski kada je baterija gotovo prazna i produžuje doseg za 8-10%

Recovery Mode – omogućuje zamjenu baterijskog modula

Uz sve to, troškovi održavanja E-Ducata će biti oko 40% niži od vozila s dizelskim motorom. Zato se može očekivati ​​da će ukupni troškovi vlasništva (TCO) biti u skladu s dizelskim verzijama.

E-Ducato će se u Italiji moći nabaviti po cijeni od 42.700 eura (+ PDV), a u cijenu je uključen program Top Care by Mopar, koji uključuje rutinsko održavanje i produženje garancije na 5 godina ili 120 000 km.