Na današnjoj konferenciji za  novinare, održanoj u hotelu Hills na Ilidži pred nekoliko desetaka  uzvanika,  FlixBus, prepoznatljiv po zelenim bojama, širokoj mreži linija te uvođenju digitalizacije u tradicionalnu autobusku industriju i Centrotrans, najveći regionalni  autobusni  prevoznik, najavili  su  jačanje saradnje.

Zahvaljujući ovoj saradnji od  5. decembra 2019. započinje umrežavanjeSarajeva sa nekoliko novih destinacija od kojih su Budimpešta, Prag i Bratislava dostupni putnicima iz BiH po prvi puta.

„Nakon dvije godine prisustva FlixBusa u BiH, izuzetno nam je drago što i dalje prepoznajemo međusobne vrijednosti sa domaćim partnerima, te zajedničkim naporima i dogovorom dolazimo do rješenja koja će Sarajevo povezivati sa novim destinacijama i tako ga učiniti saobraćajno i turistički dostupnijim“ izjavio je Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

FlixBus je prvi puta ušao na tržište Bosne i Hercegovine u junu 2017. godine, spajajući Sarajevo sa Njemačkom, zahvaljujući  partnerima Biss toursu iz Zenice i Centrotransu iz Sarajeva, dok u januaru  2019. godine jača veze Mostara i Međugorja sa Hrvatskom i Njemačkom, zahvaljujući partneru Autohercu.

U novembru 2019. Centrotrans je spreman svojim voznim parkom udovoljiti svim propisanim FlixBus standardima sigurnosti i udobnosti, te proširiti mrežu linija prema Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj. Povezujući tako 9 domaćih destinacija (Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Maglaj, Doboj, Modriča i Bosanski Šamac) sa 8 odredišta u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj. Putnicima iz Sarajeva omogućeno je jednostavnije putovanje Evropom, a BiH je postala  dostupnija  mnogobrojnim evropskim i svjetskim putnicima koji koriste autobuse kao omiljeno prevozno sredstvo.

„Sredinom 2017. godine uspostavljena je saradnja Centrotransa i FlixBusa. Procijena menadžmenta  Centrotransa bila je da je saradnja sa FlixBusom od strateškog značaja za našu kompaniju, te da će ista omogućiti njen daljnji rast, odnosno predstavljati novi iskorak u pružanju prevoznih usluga našim putnicima“ izjavio je Safudin Čengić, Generalni direktor kompanije Centrotrans.

Uspostava novih linija nastavak je uspješne poslovne saradnje Centrotransa sa Flixbusom. Linije  kojima Sarajevo, po prvi put, povezujemo sa Budimpeštom, Bratislavom  i Pragom, omogućiće građanima BiH, posebno mladima, da brzo i pod povoljnim uslovima posjete gradove  koji  su  prepoznatljivi  turistički, kulturni i historijski centri Srednje Evrope“ zaključuje Čengić.

Osim direktnih putovanja, zahvaljujući čvorištima poput Budimpešte, Ljubljane, Münchena i drugih,  iz BiH se sada može putovati i u najudaljenije dijelove Evrope  poput Amsterdama, Krakova, ili pak u neke od najpoželjnijih  odredišta  poput  Venecije, Milana, Züricha, Basela i drugih.

Nova putovanja i destinacije kao i raspoložive cijene već su dostupne na web stranici i mobilnoj aplikaciji FlixBusa te na prodajnim mjestima Centrotransa.

FlixMobility grupa je globalani pružatelj mobilnosti koji nudi nove alternative za udobno, pristupačno i ekološki prihvatljivo putovanje sa FlixBusom, FlixTrainom i FlixCharterima. Zahvaljujući jedinstvenom poslovnom modelu te inovativnoj tehnologiji, ovaj start-up se vrlo brzo pozicionirao u Evropi kao najveća autobusna mreža linija na dalekim putovanjima. FlixMobility je još od 2013. godine promijenio način na koji se putuje, za više od 100 miliona putnika kroz cijelu Europu, te je kreirao hiljade novih radnih mjesta u prevozničkoj industriji.

Mrežu čini 400.000 dnevnih veza sa 2.500 destinacija u 30 zemalja.