Ford F-150 je najprodavaniji pick-up u globalnim razmjerama, a kako bi se ta laskava titula zadržala u Fordu pripremaju njegovo osvježenje.

Za sada nije jasno da li Ford priprema potpuno novu generaciju, ali je jasno da će biti više tehničkih izmjena.

Špijunske fotografije snimljene u okolini Michigana otkrivaju tek nekoliko detalja, a najuočljivije je da je zadržana stražnja kruta osovina sa lisnatim oprugama, iako kućište diferencijala izgleda malo drugačije u odnosu na aktuelni model. Također, vidljivo je da testni prototip ima velike točkove i gume, što upućuje da će ovaj model i dalje ostati više kao radna mašina, a manje kao šminkerski pick-up.

Sudeći prema nekim informacijama, Ford već uveliko priprema novi (plug-in) hibridni pogon koji bi se mogao koristiti u F-150, a također i potpuno električni pogon, velike snage i velikog dosega.

Nedavno je i zvanično potvrđeno da će se veliki motor 5.0 V8 sve manje ugrađivati u F-150, ali da će ostati prisutan u većim pick-up modelima serije F. Istovremeno, Ford je najavio investiciju u kompaniju Rivian, čime bi se ubrzao razvoj potpuno nove skateboard platforme, koja bi se mogla koristiti i za SUV i za pick-up vozila.

Izvor: Kamioni.ba