Američki proizvođač predstavio je na auto-salonu u Čikagu novi moćni motor za porodicu pikapova iz F serije koji su namjenjeni za najteže zadatke.

Osim radne zapremine i broja cilindara, Ford nije otkrio više detalja o ovom pogonskom agregatu, ali je saopštio kako vjeruje da je to “najsnažniji benzinski V8 u svojoj klasi”.

Ubrzo nakon premijere, počele su i spekulacije o tome gdje će sve američki proivzođač moći da ugrađuje ovu “mašinu”. Iz razgovora sa portparolom Forda, Majkom Levinom, MotorAuthority je saznao da je novi V8 tehnički moguće smestiti ispod haube Mustanga i pikap modela F-150. Ipak, Levin je dodao da, iako je to izvodljivo, nije mnogo vjerovatno da će se to i dogoditi.

Naime, motor je konstruisan sa namjerom da pogoni velike američke pikap modele koji su namjenjeni najtežim zadacima u pogledu vuče tereta. Kako je naveo, novi V8 ima blok izrađen u potpunosti od čelika i bio bi pretežak za Mustanga. Motor bi poremetio osjetljiv balans rasporeda mase po osovinama, pa se gotovo sigurno neće koristiti u vozilu koje ima sportske karakteristike – barem kada je u pitanju serijska proizvodnja. To, međutim, ne važi za naknadno dorađene automobile, pa čak i Levin predviđa da će već sljedeće godine na sajmu SEMA u Las Vegasu debitovati “tjunirani” Mustang sa pomenutim pogonskim agregatom.

Inače, u Fordovim Super Duty pikapovima (kamionetima), novi 7.3 V8 uparen je sa 10-brzinskim automatskim mjenjačem.