Naučni eksperiment za demonstraciju dostignuća

Ford Pro i Ford Performance Motorsports su na manifestaciji Goodwood Festival of Speed predstavili revolucionarni Ford Pro Electric SuperVan.

Iako izgledom pomalo podsjeća na Ford E-Transit Custom, Ford Pro Electric SuperVan je jedinstveno vozilo, preciznije naučni eksperiment za demonstraciju dostignuća.

Stručnjaci za reli iz austrijske kompanije STARD pripremili su posebnu šasiju u koju je smješten baterijski blok kapaciteta 50 kWh, a pogonski system čine četiri elektromotora, za svaki točak po jedan, ukupne snage ekvivalentne sa 2.000 KS.

Karoseriju koju čini čelični okvir sa laganim kompozitnim karoserijskim elementima, razvili su članovi Ford Design tima iz Kölna, tako da Electric SuperVan ima odličnu aerodinamiku, ali i prtljažni prostor iza vozača, kojem se pristupa kroz bočna vrata, kao kod većine komercijalnih vozila.

Za kontrolu rada elektromotora zadužen je poseban elektronski sistem koji kontroliše obrtni moment i regenerativno kočenje svakog elektromotora, kao i rakciju upravljača u skladu sa željama vozača, odnosno uslova vožnje.

Vozač može odabrati nekoliko modova vožnje:

  • Road – za normalnu vožnju na cestovnim gumama
  • Track – za trkaću vožnju na stazi na slick gumama
  • Drag – za maksimalno ubrzanje, na specijalnim gumama za drag racing
  • Drift – za driftanje ili vožnju po snijegu i klizavim podlogama
  • Rally – za vrhunske performanse na asfaltnim i šljunčanim stazama, na posebnim reli gumama

Osim toga, omogućena su i posebna podešavanja, kao što su kontrola proklizavanja, ograničenje brzine u pit-laneu, trostepeno regenerativno kočenje, ECO Mode za efikasnu vožnju, te poseban E-Boost Mode za naglo povećanje snage i obrtnog momenta, kao i Tyre Clearing Mode za čišćenje i zagrijavanje guma.

Ford Pro Electric SuperVan je na Goodwoodu vozio legendarni Romain Dumas, koji iza sebe ima 4 pobjede na  24h Nürburgringa, pobjedu na FIA WEC šampionatu, na Rallyu Monte Carlo, a postavljao je rekorde sa električnim vozilima na Pikes Peaku i na Nordschleifeu.