NaslovnicaKamioniIveco i Nikola – strateški ugovor

Iveco i Nikola – strateški ugovor

Iveco i Nikola – strateški ugovor

CNH Industrial najavljuje namjeru za sklapanjem strateškog i ekskluzivnog partnerstva sa kompanijom Nikola Corporation sa sjedištem u Phoenixu (Arizona, SAD), kako bi ubrzala industrijsku transformaciju u pravcu emisione neutralnosti.

Teretni vozila sa nultom emisijom, Nikola, sa vlastiti mgorivim ćelijama i  baterijama će biti prvi u proizvodnji, a poslovni model kompanije predviđa najnižu stopu najma „all-in“ u industriji, koja uključuje vozila, usluge, održavanje i troškove goriva, pružajući dugoročne ukupne troškove vlasništva (TCO) niže u odnosu na konvencionalna dizelska vozila.

CNH Industrial će preuzeti strateški ulog od 250 miliona dolara u Nikoli, od čega je 100 miliona dolara u  gotovini, a 150 miliona dolara u uslugama, kao što su razvoj proizvoda, proizvodni inženjering, snabijevanje pojedinim kompnentama i druga tehnička pomoć.

Nikola predviđa prikupljanje više od milijardu dolara, davanjem približno 25% vlasništva novim investitorima i poslovnim partnerima, uključujući CNH Industrial.

Iveco i FPT Industrial, brendovi unutar CNH Industrial, pomoći će u inženjerskoj i proizvodnoj ekspertizi za Nikoline električne kamione sa gorivnim ćelijama i baterijama. Od ovogpartnerstva će se okoristiti: Nikola ONE, Nikola TWO i Nikola TRE (evropski model).

Nikola će doprinijeti tehnologiji za evropsko zajedničko ulaganje sa CNH Industrialom, koja će uključivati ​​stručnost vezanu za gorive ćelije i električno pokretane osovine, pretvarače, neovisan sistem vješanja, skladištenje vodika (goriva) u vozilu, bežično ažuriranje softvera, infotainment, komunikacijske protokole i pritup mreži punionica.

Tehnologija gorivnih ćelija je logičan, sljedeći korak, nakon motora na LNG, a omogućena je lokalna proizvodnja vodika, koji se koristi kao „gorivo“ u gorivim ćelijama.

FPT Industrial je više od dvije decenije na čelu alternativnih pogonskih rješenja, proizvevši do danas oko 50.000 motora na prirodni gas. Iveco je apsolutni evropski lider u vozilima za prirodni gas, sa oko 28.000 svojih kamiona i autobusa koje pokreću FPT Industrial motori.

Strateške kratkoročne prekretnice projekta uključuju industrijalizaciju kamiona Nikola TWO sa pogonom na gorivne ćelije klase 8, za tržište Severne Amerike, kao i integraciju Iveco S-Way tehnologije kamiona u baterijski električni model Nikola TRE sa kabinom za sjevernoameričko i evropsko tržište.

Dugoročno, evropsko zajedničko ulaganje pokrivaće i električna vozila sa baterijama (BEV) i električna vozila sa gorivnim ćelijama (FCEV) koja će biti pokrenuta u četvrtom kvartalu 2022. Nikola planira iskoristiti evropske prodajne kanale, usluge i garancije Iveca, kako bi ubrzao pristup evropskom tržištu.

Evropska konferencija za novinare i „Dan flote“ zajednički će organizirati Nikola Corporation, FPT Industrial i Iveco, kasnije ove godine, kako bi detaljnije objasnili partnerstvo.

The post Iveco i Nikola – strateški ugovor appeared first on KAMIONI.BA.

- Advertisment -

NOVOSTI