Za predstojeći reli Dakar, koji će se voziti u Saudijskoj Arabiji, sve učesnike očekuje težak zadatak, jer je pred njima razdaljina od 7.856 km, od čega 5.097 km specijala, od kojih se veći dio vozi po različitim vrstama pijeska: pješčanim dinama, kamenitim kanjonima, wadima (presušenim rječnim tokovima). Upravo zbog toga, izbor guma je veoma važan.

Jadno od pravila ovog relija je da timovi moraju koristiti standardne kamionske gume.

Goodyear u svom proizvodnom programu nudi kamionske gume Offroad OTR. Upravo ove gume odabrala su dva najjača tima koja će nastupiti na Dakarz: KAMAZ-master i PETRONAS De Rooy IVECO.

Tako će kamioni Kamaz i Iveco koristiti standardne gume Goodyear Offroad OTR dimenzija 375/90 R22.5.

„Postizanje uspjeha u najtežoj disciplini motorsporta na planeti, moguće je samo ako su sve komponente kamiona vrhunskog kvaliteta. To se odnosi i na gume. Naši tehnički spcijalisti se oslanjaju na provjerenu pouzdanost Goodearovih Offroad OTR guma, i siguran sam da ćemo zajedno mnogo postići“ rekao je Vladimir Chagin (Владимир Геннадьевич Чагин), direktor KAMAZ-master racing teama, i 7-struki pobjednika Dakara (2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2010 i 2011)

„Već dugi niz godina sarađujemo sa Goodyearom, a iz našeg dugoročnog partnerstva proizašle su dvije pobjede na Dakaru, jedna pobjeda na Africa Eco Race i brojne podijumske pozicije. Goodyear je uključen i u testnu fazu, pa nam mnogo znači podrška Goodyearovih inženjera, koji nam pomažu u podešavanju sistema ovjesa i pravilnoj adaptaciji pritiska u gumama na različitim podlogama i uslovima vožnje“ objašnjava Henk Van Leuven, menadžer tima PETRONAS De Rooy IVECO.